logo

Trafik cezaları ihbarlı yazılıyor

Türkiye'de trafik kazalarının sebeplerinin başında sürücü kusurları geliyor. Kural ihlali yapan sürücü ve yayalara para cezası uygulanıyor. Emniyet verilerine göre trafik cezalarının büyük bölümü ihbarlı yazılıyor. 
2012 yılının 11 ayında toplam 9 milyon 683 bin 933 trafik cezası uygulandı. Cezaların 9 milyon 642 bin 41'i ihbarlı. Kesilen trafik cezalarının maddi boyutu 1 milyar 402 milyon 184 bin 569 lirayken, kazaların maddi hasar miktarı da 1 milyar 129 milyon 383 bin 543 lira oldu.
Trafik polisi, görmediği ve kendisinin bizzat tespit etmediği trafik suçu nedeni ile trafik cezası yazamıyor. İstisna olarak ise önleyici zabıta olarak emniyet hizmetleri sınıfından her kademedeki görev başında olan personelinin, görünür biçimde cereyan eden trafik olay ve suçları nedeni ile trafik suçu işlediğini bizzat tespit ettiği aracın plakasını bildirmesi üzerine de trafik zabıtasınca trafik cezası yazılabiliyor. Bir 155 ihbarı veya emniyet hizmetleri sınıfına dahil olmayan bir yönetici veya kamu görevlisinin ihbarı ve bildirimi veya istemi üzerine trafik cezası yazılması da mümkün değil. Fahri trafik müfettişlerinin ise yasa ve yönetmelik hükümlerine göre tanzim edilen tespit tutanağına ceza uygulanıyor. Mobeseler de araç plakalarına ceza kesiyor.

Milli Gazete