logo

Asgari ücretten gösterilen maaşlar incelenecek

Türkiye’de çalışanların yüzde 47’sinin maaşının asgari ücret üzerinden beyan edildiği ortaya çıktı. Maliye, vergi kaybını önlemek için SGK’ya yapılan bildirimler ile bankaya yatan maaşları vergi dairesine verilen ücret beyannameleri ile karşılaştıracak. Yanlış beyanda bulunanlardan ödemedikleri vergi talep edilecek.
Maliye, özel sektörde çalışanların maaşının doğru beyan edilip edilmediğini araştırıyor. Ağustos 2012 itibarıyla ücretli çalışan 13,2 milyon kişiden 6,3 milyonunun geliri asgari ücretten beyan ediliyor. Çalışanların yüzde 47’sinin asgari ücretten gösterildiğini tespit eden Maliye, vergi kaçağını önlemek için çalışma başlattı. Gelir İdaresi bürokratları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ortak çalışma yürütecek. Önce şirketlerin SGK’ya yaptıkları bildirim ile vergi dairesine verilen ücret beyannameleri karşılaştırılacak. İşletmelerden hangi çalışan için ne kadar ödeme yaptıklarını göstermeleri talep edilecek. İkinci aşamada bankaya personelin hesabına yatırılan paraların kaynağı yazılımla kontrol edilecek. Elden ödeme yapılan çalışanın kredi kartı harcamasına bakılacak. Yanlış beyanda bulunduğu tespit edilen patronlardan ödemedikleri vergi talep edilecek.

Asgari ücret beyanında doğru tespitin en kolay yolunun banka kayıtları üzerinden gitmek olduğuna dikkat çeken üst düzey bir Maliye yetkilisi, İdare’nin bilgisayar ortamında tüm verilere erişmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti. Çapraz denetimler sonucunda yanlış beyanda bulunanlardan ödemedikleri vergi talep edilecek. Örneğin 2 bin TL maaş alan ancak geliri 740 lira gösterilen kişinin çalıştığı işyerinden aradaki farkın vergisi istenecek.