logo

Ucuz şeker ve tatlı sağlığınızdan etmesin

Kilosu 5 liranın altında kaliteli şeker, 15 liranın altında kaliteli baklava satılamaz, satılırsa içinde ne olduğu belli olmaz.

Bu tür gıdaların tüketilmesinin faturası ise oldukça ağır olur. İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Hamdi Yapıcı, kilosu 5 liranın altında kaliteli şeker, 15 liranın altında kaliteli baklava satışının mümkün olamayacağını belirtti. Yapıcı, yaptığı açıklamada, tatlı ve şekerin bayramların vazgeçilmez olduğunu, bazı vatandaşların kaliteli ürünlerin yüksek fiyatlı olması nedeniyle kalitesiz ürünlere yöneldiğini belirtti. Ünlü markaların ambalajını taşıyan taklit çikolata ve şekerlerin işportada satıldığına dikkati çeken Yapıcı, ''Bu tip ürünler, ucuz fiyatları nedeniyle vatandaşa cazip geliyor. Oysa bu gıda maddelerine ne katıldığını bilmiyoruz.

Vatandaş şikayet etse dahi ertesi gün işportacıyı aynı yerde bulamıyoruz. Denetim mümkün olmuyor'' dedi. Hijyenik şartlarda üretilen şeker ve çikolata satın almak isteyenlerin, GSM ruhsatı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden alınan izin belgesine sahip işletmeleri tercih etmesi gerektiğine vurgu yapan Yapıcı, odalarına kayıtlı 800 işletmenin bu vasıfta olduğunu ifade etti.

''Ceviz yerine yer fıstığı ''

Bayram alışverişine çıkan vatandaşların, şeker ve çikolata alırken işletmenin ruhsat ve izin belgesini görmesini tavsiye eden Yapıcı, şöyle konuştu: ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün cezaları çok ağır. Kriterlere uymayan iş yerlerine cezalar 12 bin liradan başlıyor. Bu cezayı ayda iki kez ödeyen biri artık bu işi yapamaz duruma gelir.

Dolayısıyla üyelerimizin hileye karışma ihtimali yok. Kilosu 5 liranın altında kaliteli şeker, 15 liranın altında kaliteli baklava satılamaz, satılırsa içinde ne olduğu belli olmaz. Ne koyduklarını bilemem ama ceviz yerine yer fıstığı, yağ yerine nebati yağ kullanabilirler. Yağın da cevizin de fiyatı bellidir. 20-25 liraya ceviz alıp baklavayı 7-8 liraya satmak mümkün değil. Bazı vatandaşlarımıza ucuz ürün cazip geliyor olabilir ama o ürünün ucuzluğunu sağlığıyla ödeyebilir. Bunun unutulmaması gerek.

Millî Gazete