logo

Geceler ibadetle geçiriliyor

Mekke'ye gelen yüzbinlerce hacı adayı güneşten etkilenmemek için gece ibadetini tercih ediyor. Birçok hacı adayı hava sıcaklığının 25 dereceye kadar düştüğü geceleri Mescid-i Haram'a giderek sabaha kadar namaz kılıp Kabe'yi tavaf ediyor.

Hava sıcaklığının 45 dereceye kadar çıktığı Mekke'de, güneşin batmasıyla hava sıcaklığı 25 dereceye kadar düşüyor. Kabe'yi tavaf edip burada namaz kılmak isteyen çok sayıda hacı adayı ibadetlerini gece yapmayı tercih ederek akşam namazından itibaren Mescid-i Haram'ın yolunu tutuyor. Sabaha kadar dolup taşan Kabe'de bazı hacı adayları umre yaparken, bazıları da serin havada tavaf imkanı buluyor. Kabe'de gün aydınlanana kadar tekbir ve telbiye getiren hacı adayları Kur'an-ı Kerim okuyarak dua ediyor. Gözyaşlarıyla dua eden hacı adayları sabaha kadar Kabe'den ayrılmıyor. Gün batarken Kabe'ye gelen hacı adayları ise akşam, yatsı, teheccüt namazlarını kılıp, gün aydınlanıncaya kadar ibadetlerini sürdürüyor. Yaşlı ve engelli hacı adayları ise yakınları veya görevliler tarafından tekerlekli sandalyelerle tavaf ettiriliyor. Sabah namazının kılınmasının ardından kısmen boşalan Kabe avlusu bu kez gündüz ibadet yapmak isteyenlerle dolup taşıyor.

Tavaf alanında temizlik vakti
Hacı adaylarının Kabe'deki coşkusu sürerken tavaf alanına bir anda giren görevliler güvenlik şeridi oluşturarak temizliğe koyuluyor. Herkesin şaşkın bakışları arasında tavaf alanının temizliğine başlayan görevliler büyük bir hızla işlerini bitirmek için mücadele ediyor. Tavaf alanının temizliğinde işçilerin yanı sıra özel makineler de kullanılıyor. Tavaf esnasında gerçekleştirilen temizlik sırasında tavaf alanının zemini anti bakteriyel solüsyonla yıkanarak, hijyenik koşullarda ibadet yapılması sağlanıyor. Temizlik görevlilerinin tavaf alanındaki çalışması ise hacı adayları tarafından ilgiyle izleniyor.
Su püskürten vantilatörler
Mescid-i Haram'ın dört bir yanındaki binlerce vantilatör hacı adaylarını aşırı sıcaklardan korumak için 24 saat kesintisiz çalışıyor. Dış mekanlardaki dev vantilatörler ise su püskürterek hacı adaylarının serinlemesini sağlıyor. Kimi zaman 50 dereceyi bulan sıcaklık karşısında hacı adayları güneşten korunmak için kapalı ortamlardaki klimalı bölümlerde ibadet yapmayı tercih ediyor. Sıcaktan bunalan birçok hacı adayı ise soluğu zemzem musluklarının başında alıyor. Kimileri soğuk zemzem suyu içerek serinlemeyi tercih ederken kimileri de zemzemle abdest alıyor.
Milli Gazete