logo

Strese giren hayvanın eti çabuk bozuluyor

Et ve et ürünlerinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinin önemli bir paya sahip olduğunu belirten uzmanlar, strese giren hayvandan elde edilen etin daha çabuk bozulduğunu bildirdi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanın sağlıklı olması, sağlık kontrollerinin yapılmış olması gerektiğini söyledi. Et ve et ürünlerinin, gıda zehirlenmesi içerisinde önemli bir paya sahip olduğunu dile getiren Kaya, ''Hayvanlardan insanlara geçen çok sayıda hastalık var. Bu hastalıkların önlenebilmesi için çiftlikten sofraya kadar geçen tüm aşamalarda hijyenik ve teknolojik kurallara uyulması gerekiyor'' dedi.
Hayvanların çiftliklerinde de gerekli hijyenik tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti: ''Bu çoğunlukla önemsenmiyor. Bu aşama geçiliyor. Aslında bu aşamada başlıyor hijyen, hastalıklardan korunabilmek için bu aşamada da tedbirlerin alınması lazım. Daha sonra hayvanların sağlık kontrollerinden geçirilmiş olması gerekiyor.
Sağlıklı hayvanların seçilmesi gerekiyor. Bu hayvanlar seçilirken bu işi bilen insanlar tarafından yapılması gerekiyor. Hayvanın görünüşüne bakılmalı, genel durumu kontrol edilmelidir. Genellikle gerekli kontroller devletimizin yetkilileri tarafından yapılmaktadır. Bu hastalıkların önlenmesi açısından. Ama daha sonraki aşamalarda dikkat etmemiz gereken hususlar var.''

Milli Gazete