logo

UAEK toplantısı sona erdi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK), İran, ABD, ve İsrail'in de yer aldığı grup arasındaki çekişmesine sahne olan Genel Kurul toplantısı sona erdi.

Güvence denetimleri antlaşmasının uygulanmasına ilişkin yeni bir karar tasarısı üzerinde mutabakat sağlanamadığı için uzayan görüşmeler sonuç vermeyince karar tasarısının bazı maddeleri tek tek oylandı.

İran, güvence denetimleri antlaşmasının güçlendirilmesiyle ilgili maddeye, ''nükleer silahsızlanma'' ifadesinin de eklenmesini talep etti, ancak bu talep yapılan oylamayla reddedildi.

Tasarının, kapsamlı güvence denetimleri antlaşmasını imzalamayan ülkeleri antlaşmaya taraf olmaya çağıran 6.maddesi de İran'ın yapmak istediği değişiklik çıkarılarak orijinal metniyle 98 lehte oyla kabul edildi. Türkiye de bu maddeye ''evet'' oyu verdi.

İlk iki oylamada İran'ın istediği değişiklikler kabul edilmeyince tasarı bütün olarak orijinal metniyle oylamaya sunuldu ve 89 lehte oyla kabul edildi. Türkiye de bu oylamada birçok ülke gibi lehte oy kullandı.