logo

Türkiye'den Fransa'ya 'müfredat notası'

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği, Fransa'da, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tek taraflı olarak orta dereceli okulların müfredatında daha geniş bir şekilde yer almasına tepki göstermek amacıyla, Dışişleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimde bulundu.

Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu'nun imzasıyla Dışişleri Bakanlığı'na bir nota, Eğitim Bakanlığı'na da ayrıntılı bir mektup gönderilerek, ''söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmayan ve tek taraflı şekilde tarih kitaplarında okutulmasından duyulan tepki'' dile getirildi.

Nota ve mektupta, ders kitaplarındaki bilgilerin ''tarafsız verilere dayanmadığı, sahte belgelere yer verildiği'' hatırlatıldı. Paris Büyükelçisi, nota ve mektupta, Fransa'da yaşayan ve bu ülkedeki okullarda çocuklarını okutan Türk velilerin de bu durumdan büyük rahatsızlık duyduğu ifade etti. Yine nota ve mektuplarda, Türk talebelerinin de konu ile ilgili karşılaştığı sorunlara ve rahatsızlıklara dikkat çekildi. Fransa parlamentosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının resmen tanınmasını öngören yasayı 2001 yılında kabul etmişti. Fransa parlamentosu, yılbaşında, bu iddialarının inkârının suç sayılmasını öngören yasayı kabul etmiş ancak meclis ve senatoda bir grup milletvekili ve senatör yasanını iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi de söz konusu başvuru haklı bularak yasayı iptal etmişti.

Millî Gazete