logo

Dışişleri Bakanından insan hakları çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu ikinci toplantısı, Ankara'da başladı. Teşkilat tarihinde bir ilk olarak kurulan Komisyon'un ikinci toplantısının açılışında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu birer konuşma yaptı. 
İİT bünyesinde Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu oluşturulmasının, İİT tarihinin en büyük başarılarından biri olduğuna dikkat çeken İhsanoğlu, "Günümüzde ve özellikle de İslam dünyasının bir kısmında yaşanan kayda değer değişimler bağlamında bu Komisyonun kurulması zamanlı olmuştur. Komisyon, uluslararası alanda tüm bölgeleri kapsayan ilk insan hakları mekanizması özelliğini taşımaktadır. Bu bağlamda uluslararası camianın ilgisini cezbetmektedir. İİT'nin görünürlüğünün artmasına da katkıda bulunan Komisyonun gerçek potansiyeli, teşkilatın güvenirliğinin güçlendirilmesinde yatmaktadır." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam dünyasının insan hakları pratiği açısından çok ciddi bir şekilde değerlendirmeye ve o konuda yine büyük değişimlerin gerçekleştirilmesini sağlayacak adımların atılmasına ihtiyaç duyduğunu söyledi. "İnsan hakları karnemiz iyi bir karne değil. Bunu bilmek durumundayız. Kendi evimizin durumunu bilmezsek o evi yeniden tanzim edemeyiz." diyen Davutoğlu, sadece İslami değerlere ve geçmişteki güzel uygulamalara atıfla meselenin çözülemeyeceğini ifade etti. Davutoğlu, "Maalesef bütün temel ilkelere ve çok güçlü referanslara rağmen bugün İslam dünyasının insan hakları karnesi parlak bir karne değil. Açık bir şekilde masaya yatırmaya ihtiyacımız var." dedi