logo

Hindistan'dan Assam'daki olaylara inceleme

Hindistan Müslümanları Danışma Kurulu, ülkenin Assam eyaletine, şiddete maruz kalan Müslümanların durumlarını incelemek üzere heyet göndereceğini duyurdu.

Hindistan'ın en büyük İslami örgütü olan Hindistan Müslümanları Danışma Kurulu'ndan yapılan açıklamada, ''Hindistan'ın Assam eyaletinde Müslümanların soykırıma tabi tutuldukları'' ifade edildi.

İncelemelerde bulunmak üzere eyalete heyet gönderileceği bildirilen açıklamada, şu açıklamalara yer verildi:

''Assam'a göndereceğimiz inceleme heyetinin ziyareti 4 gün sürecek. Heyet bölgedeki yardım kuruluşlarının çalışmalarına katılacak. Heyet, Kokrajhar ve Assam'a yakın bölgelerde evsiz kalan Müslümanların yaşadığı kampları da ziyaret edecek, hükümet yetkilileriyle de bir araya gelecek.''

Hindistan Hükümeti'nin, emniyet güçlerine, dışarı çıkma yasağı olan bölgelerde ''Gördüğüne ateş açma'' emri verdiği ileri sürülen açıklamada, ''Hükümet tarafından verilen bu emir, emniyet güçlerinin yasal olmayan ve silah kullanmayı gerektirmeyen durumlarda da sivillere ateş açmalarına yol açtı'' görüşüne yer verildi.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü de Hindistan Hükümeti'ni ülkede yaşanan şiddete ilişkin soruşturma başlatmaya ve sorumlularını cezalandırmaya çağırdı.

Örgüt ayrıca, Kokrajhar ve Assam'a yakın bölgelerde Müslüman azınlık ve Buda kabileleri arasında şiddet olaylarının tırmandığını ve çatışmalarda 45 kişinin öldüğünü, yaklaşık 300 kişinin evsiz kaldığını da bildirdi.