logo

Kuraklık seçim kaybettirir mi?

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin başkanı Barack Obama zayıf iyileşme belirtileri gösteren ekonomiyle Amerikan halkını kasım ayında kendisini tekrar başkan seçmeye ikna etmeye çalışırken meteorolojiden umulmadık bir darbe yedi.

Ülkenin geniş tarım arazilerini mahveden son 50 yılının en kurak yazının faturası giderek katlanıyor. Önceki gün Amerikan İklim Bilgi Merkezi tarafından yayınlanan rapora göre ABD topraklarının yüzde 55’i kuraklığın etkisi altında. En son 1956 yılında bu şiddette bir ‘susuz yaz’ geçiren ve topraklarının yüzde 58’i kuruyan ülkede geçtiğimiz haziran ayının tüm zamanların en sıcak 14. ayı olarak tarihe geçtiği kaydedildi.

Dünyanın en uzun dördüncü nehri Mississipi’nin Amerikan tarımının kalbini oluşturan deltasındaki pamuk ve mısır tarlaları ciddi biçimde zarar gördü. ABD Tarım Bakanlığı’na göre kuraklık sebebiyle mısır ekili alanların yüzde 38’i zarar görürken dönüm başına ortalama 166 kilo olan mısır miktarı 146 kiloya kadar düştü. Hayvanlarını besleyecek yem bulamaz hale gelen çiftçilere yardım etmek amacıyla Tarım Bakanı Tom Vilsack ülke genelinde binden fazla vilayeti felaket bölgesi ilan etti.

Vilsack, borçları olan ve acil kredi çekme ihtiyacı bulunan çiftçilere düşük faizle kredi sağlamaya başladıklarını aktarsa da kuraklığın gıda fiyatlarında enflasyon oluşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum uzmanlara göre, krizle boğuşan Amerikan orta sınıfının Obama’nın ekonomi politikalarına onaylamayarak kendisine oy vermemelerine neden olabilir.

Milliyet