logo

Ramazan festivale dönüşmemeli

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez, dün düzenlediği basın toplantısında, Ramazan’daki gösterişli davetleri eleştirdi.

Gösterişli iftar programları, sınıf ve itibar esasına dayalı ihtişamlı davetler, Ramazanı yanlış bir şekilde bir tür eğlence, karnaval ve festival havasında geçirenler dikkat çekmeye başlamıştır” diyen Görmez, “Ramazan’ın coşkusu son zamanlarda ortaya konulduğu şekliyle bir eğlence, şatafat ve gösteriye dönüşmemelidir” ifadelerini kullandı.

İftar sofralarının “israf sofralarına” dönüştüğünü de vurgulayan Görmez, “Zira son yıllarda özellikle büyükşehirlerde gerek otel ve gerekse birçok mekânlarda hazırlanan iftar sofraları kendi içinde israfı ve gösterişi barındırmaktadır” yorumunda bulundu.

Başlangıcı tamamen güzel bir düşüncenin ürünü olarak yoldan geçenlerin ve yolda kalanların bir çorbayla iftarını açması amacıyla kurulan iftar çadırlarının da son zamanlarda bir “gösteri aracına” dönüştüğünü söyleyen Görmez, bu duruma özellikle kamu hizmeti yapanların dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda toplu iftarlar yapılmasını öneren Görmez, “Çalışanlarla, işçilerle, memurlarla ve emekçilerle, iş sahiplerinin, patronların, amirlerin ayrı dünyaların insanı olmadıklarını Ramazan dolayısıyla gösterelim” mesajı verdi. Görmez, “Yanında emeğiyle çalışan birinin darlığını gidermeden sırf ‘desinler’ diye Ramazan paketini dağıtan bir kişi İslam’ın infak anlayışını anlamamış demektir.

Yoksulluk ve yoksunluğun sadece bir gıda paketiyle giderileceğini düşünmek, İslam’ın yardımlaşma ve dayanışmasını henüz tam kavrayamadığımız anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Milliyet