logo

14 bin kimsesiz çocuk evde yaşayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet koruması altına alınan 14 bin çocuğun "ev" ortamına geçişini sağlayacak önemli bir uygulamayı başlatıyor.

Sevgi Evleri ve koğuş tipi yetiştirme yurtlarının dahil olduğu kurumları peyderpey kapatmayı veya dönüştürmeyi kararlaştıran Bakanlık, bunun yerine site içerisinde apartman dairelerinden oluşan Çocuk Evleri'ni gündeme getirecek.

Uygulamanın temel amacını çocukların ev sıcaklığında, sosyal yaşamdan kopmadan hayata kazandırılması oluşturuyor. Ev hayatının tüm gerekliliklerini burada öğrenecek çocuklar, ayrıca yıllardır yurtlarda ayrı kaldıkları kardeşleriyle de aynı ev ortamında büyüyebilme imkanını yakalayacak. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kapatılması sonrasında çocukla ilgili tüm kuruluşları kendi içinde yapılandıran ve ihtisaslaştıran Aile Bakanlığı, son 6 aylık süreçte 81 yeni Çocuk Evi'ni hizmete açtı. Çocuk Evleri'nin Türkiye genelindeki sayısı 500'ü geçerken, bu yıl içerisinde 152'nin üzerinde ev Bakanlık bünyesine katılacak. İlerleyen süreçte ise koğuş tipi yetiştirme yurtlarında kalan, suça itilme ve benzeri özel durumları olmayan tüm çocukların evlere nakli gerçekleştirilecek. Site içerisinde apartman dairelerinde konumlandırılan Çocuk Evleri'nde en az 4 en fazla 6 çocuk ve onlardan sorumlu bir bakıcı öğretmen kalıyor. 3+1 dairelerde, çocuklar ikişer kişilik odalarda normal bir ev yaşamının içerisinde hayatlarını sürdürüyor. Kendi yemeklerini yapabilen, istediğinde markete alışverişe gidebilen miniklerin düzenli olarak iletişimde olduğu komşuları da bulunuyor. Çocuklar böylelikle, hem güvenilir bir ortamda hem de sosyal yaşamın sorumluluk ve gerekliliklerini öğrenerek yetişiyor.

Sabah