logo

G8'den istihdam vurgusu

Dünyanın en büyük ekonomileri tarihi bir karara imza attı. Fransa'da François Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle ağırlık kazanan büyüme ve istihdam politikalarına dünyanın en zengin 8 sanayi ülkesinin yer aldığı G8 Zirvesi'nden de destek çıktı. 

Kemer sıkma politikalarını destekleyip Avrupa ekonomisinin çöküşüne zemin hazırlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel köşeye itildi. Zirveye ABD Başkanı Barack Obama ağırlığını koydu. ABD'nin Maryland Eyaleti'ndeki Camp David'de hafta sonu gerçekleştirilen zirvede Obama, her ülkenin doğru ve gerekli önlemlerinin farklı olduğunu söyledi. Zirve sonunda, uzun süredir Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ısrar ettiği tasarruf politikalarının, zayıf Euro Bölgesi ekonomilerin desteklenmesi için zorunlu görülen ABD tarzı teşviklerle dengelenmesi görüşü benimsendi. Liderlerin fikir birliğine vararak yaptığı ortak yazılı açıklamada ise "Ekonomilerimizin canlandırılması ve finansal gerilimlerle mücadele için gereken her türlü adımı atmayı taahhüt ediyoruz. Ancak doğru önlemlerin her birimiz için aynı olmadığının da bilincindeyiz" ifadelerine yer verildi. Liderlerin ekonomik konulardaki ortak bildirilerinin daha ilk satırında, Avrupa'nın odak noktasının Almanya'nın desteklediği kemer sıkmanın ötesine taşınmasıyla 'büyüme ve istihdam yaratılmasının' vazgeçilemez koşul olduğunu belirtmesi dikkat çekti. 
Yunanistan 'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını destekleyen liderler, Avrupa borç krizinin tehdit ettiği küresel ekonomiyi canlandırmak için gereken önlemleri almayı kararlaştırdı. Yatırımcıların kaygılarını da dikkate alan liderler, "Yunanistan'ın, kendi taahhütlerine saygı göstererek Euro Bölgesi'nde kalması için desteğimizi teyit ederiz" dediler. G8 liderleri ayrıca dünya petrol piyasasını dikkatle izleyeceklerini ve gerekirse arzı artırmak için önlemler alacaklarını bildirdi. 
Sabah