logo

Katılım bankacılığında işbirliği anlaşması

15 Mayıs 2012Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Malezya İslami Bankalar Birliği mutabakat anlaşması imzalayarak, iki ülke arasında faizsiz bankacılık işbirliğini başlattı. 

Anlaşma, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Fahrettin Yahşi ile Malezya İslami Bankalar Birliği Başkanı Dato’ Mohd Redza Shah Abdul Wahid arasında imzalandı. Üç yıl yürürlükte kalacak olan anlaşma ile iki ülkenin faizsiz bankacılık sektörünün ürün, mevzuat, operasyon, bilgi ve teknoloji alanlarına katkı sağlanması amaçlanıyor. Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye’nin sınırları aşan katılım bankacılığı sistemini yeni bir iş birliği ile Malezya’ya taşıyor. Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Malezya İslami Bankalar Birliği, Mutabakat Anlaşmasına imza atarak, iki ülke arasındaki işbirliğini de resmen başlatmış oldu. Türkiye Katılım Bankları Birliği Başkanı Fahrettin Yahşi ile Malezya İslami Bankalar Birliği Başkanı Dato’ Mohd Redza Shah Abdul Wahid arasında imzalanan anlaşmayla her iki birlik arasında eşitlik ve karşılıklı yarar esasına dayalı olarak faizsiz bankacılık alanında her türlü işbirliğini gerçekleştirilebilecektir. Ayrıca bu anlaşmayla her iki birliğin mezkûr işbirliği ile ilgili bir dizi kesin anlaşmalar veya diğer alakalı anlaşmalar için müzakerelerde bulunabileceği de temel esas ve şartlara bağlanıyor. İmza töreninde konuşan Yahşi, Türkiye’nin katılım bankacılığı konusundaki uluslararası başarısına dikkat çekerek, “İşbirliği alanları içerisinde faizsizlik prensipleri doğrultusunda çalışan interbank, sermaye piyasası ve faizsiz finans konusunda bilinçlilik programları yürütülmesinin yanı sıra faizsiz finansal enstrüman yapıları, sözleşmeleri, ürün gelişimi ve alt yapısının geliştirilmesi ve standardizasyonu konuları da olacaktır. Karşılıklı yönerge, uygulama ve tavsiyelerin yanı sıra, birleşik dokümantasyon çerçeveleri ve ürün gelişimleri de paylaşılacak. Faaliyet ve altyapıların faizsiz bankacılık esaslarına daha geniş manada uygunluğu ile katılım bankacılığının bilgi ve uzmanlık mübadelesi de ele alınacak diğer konular arasında olacak” dedi.
Anlaşmanın Malezya İslami bankacılık sektörü ile Türkiye Katılım Bankacılığı sektörü arasında her türlü işbirliğinin geliştirilmesine olanak tanıyacağını ifade eden Yahşi, “Aynı zamanda her iki ülkenin faizsiz bankacılık sektörünün ürün, mevzuat, operasyon, bilgi ve teknoloji alanındaki işbirliklerine de katkı sağlayacak, her iki ülke sektörlerinin gelişimine ve sınır ötesi fırsatlara ulaşmasına da imkan verecek bu iş birliği, elde ettiği sonuçlarla dünyanın diğer yörelerindeki faizsiz bankacılığın gelişmesine de katkıda bulunacak” açıklamasında bulundu. 

Dünya