logo

TTK'ya KOBİ rötuşu

1 Temmuz'da yürürlüğe girecek TTK'daki değişiklikler netleşti. Patronların şirket kasasından para çekmesini engelleyen ortaklar cari hesabında limited şirketlere kolaylık sağlanacak.

KOBİ'lerin internet sitesi kurma zorunluluğu esneyecek. Hapis cezasına sınır gelecek 
1- Şirketlere ek zaman
Şirketlerin sözleşmelerinin yeni kanuna uyarlanmasıyla ilgili süre uzatılacak.
2- Limitedlere kâr avansı
Patronların şirket ortak hesabından para çekmelerinin önüne geçen düzenlemede kısmi geri adım atılıyor. Limited şirketlere anonim şirketlerde olduğu gibi avans-kâr dağıtım uygulamasına geçecek. Bu şirketlerde kâr payı avansı dağıtacak.
3- Hapis cezasına sınırlama
Suç olarak tanımlanan 11 eylem ön ödeme kapsamına alınacak. Adli para cezalarında ön ödeme 90 gün ve altındaki para cezaları için uygulanıyordu. Günlük asgari tutar olan 20 liradan 90 gün için bin 800 TL ödenmesi halinde işlenen suçtan dolayı kamu davası açılmıyor. Yeni düzenleme ile 36 eylemden 24'ü ön ödeme kapsamına alınmış olacak.
4- Fişte patron ismi yazmayacak
"Yazar kasa fişinde patron ismi yazar mı?" diye eleştirilen 39. maddedeki 'tacirler tarafından kullanılan her türlü kağıt ve belgede gösterilmesi zorunlu olan bilgilerin daha açık bir biçimde belirtilmesi' netleşecek. Yazar kasa fişlerinde patron ismi yazmayacak.
5- Eğitim şartı kalktı
Anonim şirketlerin yönetim kurullarının 4'te birinin yüksek öğrenim mezunu olma zorunluluğu kaldırılacak.
6- İnternet sitesi kurma esniyor
İnternet sayfası yükümlülüğünü düzenleyen madde KOBİ'leri kapsamayacak şekilde yeniden düzenlenecek. İnternet sayfası düzenlememeye verilecek 6 ay adli para cezası da 90 güne indirilecek ve ön ödeme kapsamına alınacak.
7- Bağımsız denetim büyüklere
TTK'da getirilen bağımsız denetimin kapsamı da Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu'nun görüşleri doğrultusunda küçük şirketleri kapsam dışı bırakacak şekilde yeniden düzenlenecek.
8- Kapanış onayı yevmiye defterine
İşletmelerin yeni kanunda tepki gösterdiği kapanış onayına tutulacak defter sayısını düzenleyen maddede de değişiklik yapılacak ve 7 defterden yalnızca 'Yevmiye Defteri'nin kapanış onayı alması yeterli olacak.
Sabah