logo

İstanbul'da nükleer müzakereler

Batı, İran'dan nükleer faaliyetlerini durdurmayı ve yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almasını istiyor. Bu yünde baskı oluşturmak için AB ülkeleri, İran'a 1 Temmuz'dan itibaren yaptırım uygulamaya başlayacağını açıklamıştı.
Yaptırım kararı çerçevesinde AB ülkeleri İran'dan petrol alımını durduracak. İran bu karar karşısında 1 Temmuz'u beklemeden İngiltere, Yunanistan, Fransa gibi ülkelere ham petrol satışını durdurdu.
İRAN HALKI UMUTLU
İran halkı, bugün İstanbul'da İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılacak nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedileceğinden umutlu.
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkeleri arasında bugünn yapılacak nükleer müzakereler toplantısına katılacak heyet temsilcileri dün İstanbul'a gelmeye başlarken İran halkı da görüşmelerin İran ekonomisi üzerindeki ambargoları hafifleteceğini belirtiyor.
Mahmud Ahmedi Biygesh isimli İran vatandaşı yaptığı açıklamada "Batı ülkeleri bizim nükleer programımızı durdurmanın imkansız olduğunun artık farkına varmalı. Hepimiz müzakerelere hazırız ancak herhangi bir ültimatomu kabul etmeyeceğiz. Batı dayatmaları olmadan şeffaf bir müzakere süreci ile herkes için kabul edilebilir bir çözümün bulunulacağını bekliyoruz. Ve bu doğrultuda ilişkilerin geliştirileceğini düşünüyoruz." dedi.