logo

Baharlar değişince hortumlar da arttı

Elazığ’da 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan hortum felaketinin küresel ısınmanın bir sonucu olduğu belirtildi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, Elazığ’daki hortumun hava sıcaklığındaki ani değişim sonucunda oluştuğunu ve Türkiye’de görülen hortumların sayısının artacağını söyledi. 
Bu yıl kış mevsiminin uzun, soğuk ve yağışlı geçtiğini belirten Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yağan, Elazığ’da 9 Nisan’da meydana gelen ve 6 kişinin ölümüne yol açan hortumla ilgili şunları söyledi: 
“Dünya Meteoroloji Organizasyonu’nun son yaptığı açıklamada La Nina’nin 2012’nin ilk aylarında da etkili olabileceğini açıkladı. La Nina, en basit anlatımıyla Pasifik Okyanusu’nun deniz suyu sıcaklığındaki azalma olarak anlatılabilir. Bu da tüm dünya ikliminin etkilenmesi anlamına geliyor. Elazığ civarında atmosferin 5 bin metreye kadar olan kısmında hava hızla soğudu. Yer seviyesi ile atmosferin orta seviyesindeki sıcaklık farkı hızla büyüdü. Bunun sonucunda hortum meydana geldi. Doğal bir olay. Ülkemizde de zaman zaman rastlanıyordu. Ancak küresel ısınmadan dolayı, sıcaklık farkları gün geçtikçe artıyor. Son yıllarda hortumların çıkmasının nedeni bu. Türkiye’de bahar ayları eskiden 18-21 derece ortamalarındaydı. Ancak artık daha sıcak geçiyor, sıcaklık 30 dereceyi buluyor. Yer seviyesi ile yükseklikteki sıcaklık farkı arttı.” 
Radikal