logo

'Akdeniz gazı fırsata çevrilebilir'

Uluslararası Kriz Grubu, Rum Kesiminin Akdeniz'de bulduğu doğalgazın arından sert söylemler yerine diyalogun tercih edilmesiyle, krizin fırsata çevrilebileceğine dikkat çekti.
Kriz Grubu'nun ''Kıbrıs Gazı Yeni Bir Diyalogu Ateşleyebilir mi?'' başlıklı raporunda, 2011'de Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'de başlattığı gaz arama çalışmalarının zaten gergin olan ilişkileri iyice çıkmaza sürüklediği belirtildi. Krizin fırsata dönüşebileceğine dikkat çekilen raporda, "Türkiye'ye üzerinden geçecek doğalgaz boru hattı projesinin Ankara'yı birlikte hareket etme konusunda ikna edebilir.'' görüşü savunuldu.
Raporda tek taraflı sondaj çalışmalarının, doğal kaynakların ortak kullanılması teminatına ters düştüğü ifade edilirken, Rum Kesimi'nin gelecekte gelirlerin paylaşılabileceği yönündeki güven vermeyen söylemlerinin ise Türkiye'yi ikna etmediği belirtildi.
Rum Kesimi için en mantıklı yolun doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması olduğu ifade edilen raporda, ancak mevcut konjonktürde bunun zor göründüğü belirtildi. Daha karmaşık ve yüksek maliyetli bir tercih olan sıvılaştırılmış doğalgaz seçeneğinin uygulanması halinde ise Rum Kesimi'nin Türkiye baskısı sebebiyle pazar bulmakta ve projeyi finanse etmekte zorlanacağı vurgulandı.
Zamanonline