logo

Japonlar nükleere karşı

Japonya’da yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, halkın büyük bir kısmı, geçen yıl meydana gelen deprem ve tsunami felaketi ile Fukuşima nükleer santralında meydana gelen kazanın ardından, nükleer enerji kullanımına son verilmesini istiyor.
Tokyo Shimbun gazetesinde yayımlanan anket, Japon halkının yüzde 43.7’sinin ülkenin nükleer enerjiye bağımlılığının sona erdirilmesini, yüzde 35.9’unun da enerji üretimi için farklı seçeneklerin değerlendirilmesini istediğini ortaya koydu.
Geçen hafta 3 bin kişinin katılımıyla yapılan kamuoyu yoklamasında, nükleer enerjiye destek verenlerin oranı ise yüzde 4.5’te kaldı.
Japonya’da elektrik üretiminin üçte biri, geçen yılki deprem ve tsunami felaketine kadar nükleer santrallardan elde ediliyordu. Felaketin ardından ülkedeki 54 nükleer santraldan 52’si inceleme ve bakım çalışmaları için kapatıldı.
Japonya’nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011’de Fukuşima nükleer santralında meydana gelen deprem ve tsunami felaketi ile nükleer kaza binlerce kişinin ölümüne yol açmıştı.
Felaketin ardından 150 binin üzerinde insan Fukuşima nükleer tesisinin 50 km. çevresindeki, radyoaktif olarak kirlenmiş alandan kaçtı. 20 km’lik tahliye bölgesi hâlâ yasak bölge ve uzmanlar bu bölgenin daha on yıllarca yaşanılamaz olacağını öngörüyor.
Cumhriyet