logo

ABD’de idam cezası bile istenebilir

Siber saldırılarla ilgili yargı süreci ABD’de de tartışma yaratan bir konu. Yargılamayı hangi kurumun yürüteceği, saldırının nerede düzenlendiğine göre değişiyor ve uzmanlara göre bunu belirlemek hiç de kolay değil. 
Saldırıyı düzenleyenin resmi bir görevli ya da bir öğrenci olması da yargı sürecini etkiliyor. Yargılamanın ulusal güvenliğin ihlali ya da adi suç olarak nitelendirilmesi saldırının mahiyetine göre değişiyor. 
Dünya çapında resmi kurum ve şirketlerin sitelerini çökertmekle suçlanan altı Anonymous hackerı halen New York Federal Mahkemesi’nde yargılanıyor. 
Adam Botbyl 2004’de bir şirketin kredi kartı bilgilerini çaldığı için elektronik dolandırıcılık ve izinsiz giriş suçlarından North Carolina Bölge Mahkemesi tarafından 9 yıl hapse mahkum edilmişti. 
Hükümet kurumlarına ve büyük şirketlere düzenlediği saldırılarla dünyayı sarsan Wikileks’in kurucusu Julian Assange, bugün dünyasnın en tanınan hackerı. ABD, uzun süredir Assange’ın yargılamak üzere kendisine teslimini talep ediyor. Avukatlarına göre Assange ABD’de yargılanırsa casusluk suçlamasıyla idam cezası bile alabilir.
Radikal