logo

İspanya'ya kemerleri sık baskısı

Avrupalı hükümetler, bölgedeki borç krizinin yeniden canlanmasını önlemeye yönelik daha sıkı mali disiplin kuralları kapsamında İspanya'ya daha sert harcama kesintisi yapması çağrısında bulundu.
Avro Bölgesi, İspanya'nın bu yıl hedefi aşacağını duyurduğu bütçe açığına ilişkin olarak yeni hükümetten daha fazla kemer sıkmasını istedi. İspanya, AB Komisyonu'yla koordinasyon için yüzde 4,4 olarak belirlediği 2012 yılı bütçe açığı hedefini geçen hafta yüzde 5,8'e yükseltince Brüksel'in tepkisini çekmişti. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, ülkesinin bu yılki bütçe açığı hedefini yükseltmesinin 10 gün sonrasında Avro Bölgesi Maliye Bakanları, İspanya'yı 2012 bütçesinde yüzde 0.5 ekstra harcama kesintisi yapmasını talep etti.
Brüksel'de Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına başkanlık yapan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Rajoy'un 2012 için yüzde 5.8 olan borç/GSYH oranı hedefini "ölü" olarak niteledi. İspanya, diğer yandan Avro Bölgesi'nin 2013'e ait yüzde 3'lük borç/GSYH hedefini teyit etti ve Juncker da teyitin çok daha önemli olduğunu belirterek, "aklımızda bulundurmamız gereken oran bu olmalı" dedi.
İspanya'nın üzerindeki baskı, bakanların Yunanistan'ın 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketini onaylamasının ardından 2 yıldır devam eden borç krizinde aşama kaydedildiğine işaret etmesiyle arttı.
Aralık'tan bu yana başbakanlık görevini yürüten Rajoy, 2 Mart'taki liderler toplantısında ülkesinin yüzde 4.4'lük ilk borç/GSYH hedefinin, "İspanya'nın vermesi gereken bir karar" olduğunu söyleyerek, Avrupa Birliği'nde görüş ayrılığına neden olmuştu. İşsizlik oranında yüzde 24.3'le AB rekorunu elinde bulunduran İspanya'nın geçen yılki bütçe açığı da yüzde 6 hedefini hayli aşarak yüzde 8.5 olmuştu.
Milli Gazete