logo

Açma-kapama cezasıyla soygun

Tüketici elektrik, su, iletişim ve doğalgaz faturalarını geç ödediğinde, gecikme faizinin yanı sıra fahiş açma-kapama parası ödemek zorunda kalıyor. Sadece internet faturaları üzerinden 80 milyon TL açma kapama parası alındığı hesaplanırken elektrik ve su da katıldığında rakam katlanıyor.
Elektrik, su, doğalgaz ve iletişim gibi temel tüketim alanlarında da yaygın olan keyfi uygulamalar, özellikle dar ve sabit gelirliyi vuruyor.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu, “Fatura borcunu gecikme faizi ile birlikte ödeyen tüketici, ayrıca fahiş açma-kapama bedelleriyle karşılaşıyor. Hizmetler genellikle merkezi sistemden kapatılıp açılsa da yıllık enflasyona göre artan ceza uygulanıyor” dedi. Kalyoncu şu bilgileri verdi:
* 2011 yılı rakamlarıyla her üç aboneden biri doğalgaz, her dört aboneden biri elektrik, her beş aboneden biri su, her 10 aboneden biri de telefon faturasını zamanında ödeyemiyor.
* Türkiye’de her 1000 aboneden 35’i de internet faturasını geciktirdiği için açma kapama bedeli ödüyor. Ülkemizde 40 milyon civarında internet kullanıcısı var, toplam abone sayısı ise 13 milyon. Sadece internet hizmetiyle alakalı açma-kapama ücreti yıllık ortalama 80 milyon TL’ye ulaşıyor.
Milyonlarca liralık açma-kapama parasıyla cezalandırılan tüketiciler, şimdi de yakında ‘sicili bozuk’ ve ‘temiz’ diye listelenecek. Kamuoyunda ‘kara liste’ olarak bilinen Merkez Bankası bünyesindeki kredi bilgilerinin yer aldığı ‘risk merkezi’nin Türkiye Bankalar Birliği’ne devredilmesiyle ilgili çalışmalarda sona gelindi. Yeni listede, kredilerin yanı sıra elektrik, su, telefon gibi borç bilgileri de yer alacak. Yeni kara liste tüm finans kuruluşlarına açık olacak ve kuruluşlar kara listeden hizmet almak için belirli bir ücret ödeyecek.
Cumhuriyet