logo

SBS’nin etkisi azalıyor

Yeni düzenlemede yönlendirme eğitimiyle öğrencilerin derslerdeki başarıları ortaöğretime geçişte etkili olacak. Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretime geçiş sisteminde Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) etkisini azaltarak öğrencilerin okul başarılarını öne çıkarmaya hazırlanıyor.
Buna göre SBS’nin etkisi azaltılarak yönlendirme eğitimiyle öğrencilerin derslerdeki başarıları ortaöğretime geçişte etkili olacak. İlköğretim birinci ve ikinci kademede öğrencilerin alacağı ders notları, öğretmenlerinin kanaati ve ailesinin isteğine göre ortaöğretim okullarına geçiş sağlanacak. Yönlendirme sistemi kapsamında okullarda ilköğretim birinci ve ilköğretim ikinci kademe için MEB tarafından hazırlanacak yeni eğitim programları uygulanacak. Öğrenciler farklı lise türlerine 8 yıl boyunca yapılacak yönlendirme ve okul başarılarına göre gidecek.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, SBS’nin kaldırılmayacağını fakat sınavın “seçme” için değil, öğrencilerin durumunu tespit etmek için yapılacağını ifade etti. Dinçer, “Evet öğrenci seçme esasına dayalı bir sistem yapmak istemiyoruz. Sınav ‘seçme’ değil durumunu ‘tespit’ için olacak” diye konuştu.
CUMHURİYET