logo

Dışişleri'nden ruhsat uyarısı

Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sözde münhasır ekonomik bölgesinde yeni bir uluslararası hidrokarbon arama ruhsat ihalesine çıkmasına sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılana açıklamada, "Rumların tüm uyarılara rağmen attığı bu sorumsuz, tahrikkar ve tek yanlı adımı protesto ediyoruz." denildi.
BM müzakerelerinde kritik ve belirleyici bir aşamaya gelindiği bir dönemde bu ihalenin açılmasını değerlendiren bakanlık "Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafının eşit hak ve çıkarlarını hiçe saydığını, Kıbrıs Türkleri ile ortak bir gelecek paylaşmak istemediğini ve kapsamlı çözüme hazır olmadığını bir kez daha ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN KITA SAHANLIĞI ALANLARIYLA ÇAKIŞIYOR
Rumların açtığı bu ihaledeki sözde ruhsat sahalarının bir bölümü Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı alanlarıyla da çakışıyor. Açıklamada, "Türkiye bu alanlarda, yabancı şirketlerin izinsiz petrol/doğalgaz faaliyetlerinde bulunmalarına, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da hiçbir şekilde izin vermeyecek ve kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumak için gerekli her türlü tedbiri alacaktır." uyarısı yapıldı.
ARZU EDİLMEYEN GERGİNLİKLERE SEBEP OLABİLİR
Rumların açtığı ihaledeki ruhsat sahaları ayrıca, Ada'nın güneyinde de, KKTC'nin 22 Eylül 2011tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına verdiği ruhsat sahalarıyla da çakışıyor. Açıklamada, "Bu durum, söz konusu yasadışı ihaleye girebilecek uluslararası şirketlerin, ileride KKTC ve TPAO ile karşı karşıya gelmelerine ve arzu edilmeyen gerginliklerin ortaya çıkmasına sebep olabilecektir. Türkiye bu durumda, Kıbrıs Türklerinin Ada'nın güneyinde verdikleri ruhsatların ihlal edilmemesi ve deniz alanlarındaki hak ve menfaatlerinin korunması için, anavatan ve garantör ülke sorumluluğu içinde, KKTC'ye her türlü desteği verecektir." ifadelerine yer verildi.
RUHSAT SAHALARI, İHTİLAFLI BÖLGELER OLARAK KALACAKTIR
Kıbrıs Adası'nın denizdeki doğal zenginliklerinden Ada'daki iki halkın birlikte yararlanmaları gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Bu zenginliklerin araştırılması ve işletilmesi tarafların ortak iradesi ve rızasıyla olmalıdır. Bu sağlanmadıkça sözde ruhsat sahaları mülkiyet bakımından ihtilaflı sahalar olarak kalacaktır." denildi.
PETROL ARAMA KONUSU KAPSAMLI ÇÖZÜM SONRASINA BIRAKILMALI
Konunun ya Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm sonrasına bırakılması ya da tarafların bu konuda BM Genel Sekreteri'nin himayesinde bir araya getirilerek, denizdeki hidrokarbon arama/çıkarma faaliyetlerinin geleceği konusunda ortak karar alması gerektiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, "Aksi takdirde Rumların tek taraflı olarak atacağı adımlar ve buna karşı Kıbrıs Türklerinin de haklarını korumak için alacağı mukabil tedbirler, ister istemez gerginliğe ve bölgedeki tansiyonun artmasına sebebiyet verecektir." diye devam etti.
ŞİRKETLERE SAĞDUYU ÇAĞRISI
GKRY'nin vermeye teşebbüs edebileceği hükümsüz ruhsatlara dayanarak hidrokarbon arama çalışmaları yapmayı düşünebilecek ülkeleri ve şirketleri sağduyu içinde hareket etmeye çağıran Dışişleri Bakanlığı, "Ada'daki diğer kurucu halk olan Kıbrıs Türklerinin iradesini dikkate almaya ve Kıbrıs meselesinin çözüm sürecine olumsuz etkide bulunacak adımlar atmamaya davet ediyor ve buna göre davranmalarını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
ZAMAONLİNE