logo

ABD Afganistan'da kalıcı üsler kuruyor!

Amerika Birleşik Devletleri, "çekilmeye" hazırlandığı Afganistan'da insansız hava operasyonları için kalıcı askeri üsler ve yeni cezaevleri inşa ediyor. Geçtiğimiz Aralık ayı sonunda sadece çok büyük bir boşluk olan Kandahar'daki hava üssü yakınlarındaki alanda Afganistan'daki Amerikan ordusunun açıklama yapmaktan çekindiği bir inşaat tüm hızıyla yükseliyor. Bu inşaat, Büyük Orta Doğu'da Amerikan insansız savaşının yönetildiği yeni merkez olacak. 
Gelecek yıl, o boş alanda Amerika'nın insansız savaşı için iki katlı beton istihbarat tesisi yükselecek. Amerikan medyasında yer alan habere göre, güçlü bilgisayarlar ile donatılacak merkez, Amerika'nın yeni savaş konseptinin uygulandığı yer olacak.
Çekilme konusundaki tüm açıklamalara rağmen, Afganistan'da Amerikan ordusu tarafından yürütülen bir inşaat patlaması yaşanıyor. 2010 başlarında, ABD liderliğindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ülkede yaklaşık 400 üsse sahipti. Bugün sayı 450'ye yükseldi ve artmaya devam ediyor.
Kandahar'daki büyük hava üssünde süren gizli, yüksek teknolojili, süper güvenli tesis inşası dışında, ABD ordusu Kandahar ve Bagram havaalanı gibi mega-üslerinde uzun süreli savaşa hazırlanıyor. ABD ordusu önümüzdeki 10 yıl için Afganistan'da kalacak şekilde adımlar atıyor. ABD askeri yayınları, planlar ve şemalar, sözleşme belgeleri ve diğer resmi veriler 2012 yılında, başlayan ya da sonuçlandırılması planlanan milyarlarca dolar değerinde yüzlerce inşaat projesi olduğunu ortaya koyuyor.
Bu inşaatlardan bazıları Afgan güçlerinin kullanımı için planlanırken, büyük çoğunluğu ABD'nin yeni savaş konsepti kapsamında elit özel harekat birimleri ve insansız uçak saldırıları için inşa ediliyor. Bu projelerin çoğu "kalıcılığa" işaret ediyor: Yapılar beton..
Geçtiğimiz haftalarda New York Times, Başkan Obama'nın Afganistan'daki ABD savaşını özel operasyon güçlerine kaydırmak için bir planı onaylamaya hazırlandığını bildirdi. Bu askeri birlikler "yakalama- öldürme" misyonu taşıyacak ve 2014'ten sonra görev yapacak. Ülkedeki son gelişmeler bu çabaların dışavurumu..
Bagram Hava Üssü'nde büyük proje örneğin, ABD ve koalisyon güçlerinden gizli operasyonlarını ve "mutlak özerkliğini" sağlayacak üs içinde gizli üs yapısında.. 2010 yılında faaliyete geçen 29 milyon dolarlık proje bu Mayıs tamamlanacak ve Afganistan'daki yaklaşık 90 ayrı bölgeden Birleşik Müşterek Özel Operasyon Görev Gücü askeri burada konuşlanacak.
TÜRKMENİSTAN VE İRAN SINIRINDA DA İNŞAAT
Amerikan Ordusu bu tesisleri hakkındaki bilgileri gizli tutuyor. Örneğin, insansız savaş için yeni merkezlerin inşaatının, Pakistan'da boşaltılmak zorunda kalınan Şemsi Hava Üssü ile ilgili olup olmadığı sorusuna cevap vermeyi reddediyor. Öte yandan, Pakistan'da kaybedilen üsle ilgili olsun ya da olmasın, yeni insansız uçak operasyon merkezlerinin inşaası Afganistan içinde insansız operasyonların artacağının ciddi işareti.
Bu yıl, Türkmenistan ve İran sınırındaki Herat Hava Üssü'nde de, ABD özel güçlerinin hava operasyonları için bir milyon dolarlık yeni bir projenin başlaması bekleniyor. Bu proje sadece bu yıl Herat, Helmand ve Kandahar eyaletlerinde başlatılacak yaklaşık 1,5 milyar dolar değerindeki 130 inşaattan biri..
Obama yönetiminin Irak'tan "çekilirken" 10 binden fazla askerin ülkede kalması için yürüttüğü müzakereyi hatırlatan uzmanlar Afganistan'daki durumun benzer olacağı yorumu yapıyor. 
DÜNYA BÜLTENİ