logo

Tehlikeli ilaç deneylerinde 1730 kişi öldü

Independent gazetesinin haberine göre yoksul ve kalabalık nüfusu, yasal düzenlemelerin gevşekliği gibi nedenlerle Hindistan son beş yılda Batılı ilaç devlerinin araştırma maliyetlerinin düşürmesini sağlayan bir tür sömürge haline geldi. 
Bu konudaki endüstri 189 milyon sterlin (533 milyon lira) gibi önemli bir mali boyuta ulaşırken, 2007-2010 arasında 1730 insanın ölümüne yol açtığı kaydedildi. 
Deneylerde ölenler oldu
Bu duruma karşı kampanya başlatan eylemciler “kitabına uydurarak” birçok yoksul Hintli’nin yaşadıkları varoşlardan toplanıp “deneyin içeriğinden habersiz ve neye imza attıklarını bilmeden” kobay olarak kullanıldığını belirtiyor. Örneğin bağışıklık sistemi ile ilgili bir araştırma için Andhra Pradesh eyaletinde bir aşiretten yüzlerce genç kız alınarak deneylerde kullanılmış.  Bunlardan birkaçının ölmesi üzerine federal yetkililer deneyleri durdurmuş. Sözkonusu denemelern Hindistan’la sınırlı olmadığı 178 ülkede 120 bin deneyde insan kobayların kullanıldığı da ifade edildi. Şirketler klinik deneyleri Çin, Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde yaparak araştırma-geliştirme masraflarını yüzde 60’a varan oranda azaltabiliyor.
5 yıllık rakamlar
Hindistan’da 2005 yılında ilaç deneylerine yönelik kısıtlamaların gevşetilmesinden bu yana 150 binden fazla insanın en az 1700 klinik deneyde kullanıldığı belirtiliyor. İlaç şirketleri sadece Hindistan’ı değil, Türkiye dahil birçok ülkeyi deney alanı olarak kullanıyor.
HÜRRİYET