logo

Abur cubur, şişmanlık ve sonuç: Diyabet hastalığı

Türkiye'de şişman çocuk sayısının 2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Son 8 yılda çocuklarda görülen obezite sıklığı yüzde 5'ten yüzde 10,5'e çıkmış durumda. Prof. Dr. Şükrü Hatun, şişman çocukların diyabet hastalığı riski taşıdığını söylüyor. Hatun, abur cubur beslenme, aşırı şekerli gıdaların tüketilmesi ve hareketsizliğin obeziteye, şişmanlığın da diyabete yol açtığını belirttii.

-Her yıl yaklaşık 2 bin çocuk diyabet hastalığına yakalanıyor. Türkiye'de 6-16 yaş grubunda obezite sıklığı 8 yılda yüzde 5'ten yüzde 10,5'e yükseldi. Bu oran yüksek ekonomik grupta yüzde 16,3'e çıktı. Yani her 10 çocuktan biri aşırı kilolu. Ülkemizde 17 binden fazla çocuk diyabet hastası.

Çocuklarda görülen diyabet, yakın takip gerektirmesi nedeni ile haftada 7 gün ve 24 saat bakım istiyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, bu çocukların günde 4 kez kan şekerlerine bakmak ve buna göre günde 4 kez insülin enjeksiyonu yapmak durumunda olduğunu söylüyor. Gündüz zamanlarının çoğunu okulda geçiren bu çocuklar, okulda beslenme planlarına uygun yemek bulamamaları, insülin yapmak için uygun ortamların olmaması, kan şekeri düşüklüğü gibi acil durumlarda acil tedavi yapılamaması ve en önemlisi bazı çocuklara arkadaşlarının ve öğretmenlerin empati ile yaklaşmaması ciddi sorunlar oluşturuyor.

Prof. Dr. Hatun, Türkiye'de 6-16 yaş grubunda obezite sıklığının 8 yılda yüzde 5'ten yüzde 10,5'e yükselmesine dikkat çekiyor. Bu çocukların bazıları erişkin dönemde obezite veya diyabet riski taşıyor. Prof. Dr. Hatun, çocuklardaki şişmanlığın büyük ölçüde abur-cubur olarak bilinen kalorisi yüksek besinlerin ve şekerli içeceklerin tüketilmesine, hızlı yemek yemeye ve hareketsiz yaşam biçimine bağlıyor.

Bazı öğretmenlerin diyabet konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları için 'diyabetli çocukların sorumluluklarını almama' gibi bir tutum gösterebildiğini ve spor, gezi gibi okul aktivitelerine bu çocukları almayabildiğini bildiren Hatun, ''Bu sorunlar nedeniyle özellikle ilkokul çağındaki bazı diyabetli çocukların anneleri, bütün günü çocuklarının okulunda ve yakınında geçirmektedir. Bu sorunların azaltılması için diyabetli çocukların okul yetkililerine ve öğretmenlere eğitim yapılması gerekmektedir.'' dedi.

Zaman