logo

8 milyon bina çürük

Van'da art arda yaşanan depremler, Türkiye'deki binaların yapım kalitesi ve dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi. 7,2'lik sarsıntının yaraları sarılırken meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalar bir kez daha kullanılan betonun kalitesi tartışılmaya başlandı. 
Hazır beton sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin çatı kuruluşu Türkiye Hazır Beton Birliği başkanı Ayhan Güleryüz'e göre ülkedeki 19 milyon binadan 8 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Bunun için büyük çaplı bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu vurgulayan Güleryüz, 600 milyar lira maliyet çıkarıyor. Bu tutar içinde hazır beton giderlerinin de 30 milyar lirayı bulacağını tahmin ediyor.
Güleryüz, "Depremin vurduğu Van'da binaların yüzde 80'i kaçaktı. Gelinen aşamada ölümlerin önünü almak için yapı stokumuzda çürük elmaları ayıklamalı, sağlıksız yapıları sistemden çıkarmalıyız. Ülkemizde 19 milyon bina olduğunu göz önünde bulundurursak, bunların yüzde 40'ı sağlıksızdır. Yani 8 milyon binayı yıkıp yeniden yapmak zarurettir." ifadelerini kullanıyor.
HABER7