logo

Son deprem artçı değil

Kandilli Rasathanesinden Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van'da meydana gelen son deprem hakkında açıklamalarda bulundu.
Van'da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremin 60 çarpı 30 kilometrelik bir alanda meydana geldiğini ve bu alanın oldukça geniş bir alan olduğunu söyleyen Erdik, "son meydana gelen deprem Van'a 12 kilometre, Van Edremit'e 2 km mesafede gerçekleşti" dedi.
Mustafa Erdik dün meydana gelen 5,6'lık depremin daha önce harekete geçen bölgenin dışında bir yerde meydana geldiği için artçı değil, ayrı bir deprem olarak algılandığını belirtti ve bir de uyarıda bulundu; burası kırılmış büyük bir fay hattı. Bu sebeple küçük çaplı kırılmamalar meydana gelebilir.
Türkiye'nin her yerinde fay hatlarından bağımsız olarak 5,6 şiddetinde bir artçı deprem meydana gelebileceğini ifade eden Erdik, önemli olanın tedbir alınmasını, hasarlı binalara vatandaşların girmemesi gerektiğini söyledi.
5,6 şidetinde olan bir depremin çok yıkıcı bir etkisinin olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Erdik, son depremde Van'da yıkılan binaların hepsinin hasarlı olduğu için yıkıldığını tahmin ettiğini söyledi.
Kandilli Rasathanesi'nin tespitlerine göre bölgede 7,2'lik depremden bu zamana kadar yaklaşık 2000-3000'e yakın artçı deprem meydana geldi. Bu tür kırılmaların ve büyük bir deprem geçirmiş olan bir bölgenin beş ve daha fazla şiddetli depremle sarsılmasının muhtemel olduğu ifade edildi.
TRT