logo

Komşu yasayı onayladı

İflasın eşiğindeki Yunanistan 2 günlük genel grevin gölgesinde tasarruf tedbirlerini içeren yasa tasarısını onayladı. Oylama sırasında parlamento dışındaki gösterilerde 1 kişi hayatını kaybetti

Yunanistan'da sert ekonomik önlemleri içeren yasa tasarısı dün akşam parlamentoda onaylandı. Oylamaya katılan muhalefet partilerinin tümü yasa tasarısını reddetti. Hükümet partisi PASOK milletvekillerinin 153 oyuyla onaylanan tasarıya red oyu kullanan PASOK'un tek milletvekili Luka Katseli ise Başbakan Yorgo Papandreu tarafından derhal partiden ihraç edildi. Tüm bu gelişmeler, 2 gündür devam eden ve ülkede hayatı felç eden genel grevler sırasında yaşandı. Maaşları daha da kesintiye uğratan, vergileri artıran ve kamu çalışanlarını sayıca azaltan çok yönlü yasa tasarısı 145'e karşı 153 oyla kabul edildi. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, oylamadan önce yaptığı konuşmasında yasa tasarısının onaylanmama olasılığında, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB'nin Yunanistan'a verdiği mali yardımların kesileceği ve kasım ayı itibariye maaşların ödenemeyeceği uyarısında bulundu. Sert ekonomik önlemleri öngören yasa tasarısına şiddetle karşı çıkan işçi ve memur sendikalarının protesto gösterileri dün de parlamento önünde sürdü.

OLAYLARDA 40 KİŞİ YARALANDI
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Atina'da, radikal gruplarla sendika üyeleri arasında arbedeler yaşandı. Olaylar sırasında 53 yaşında bir sendikacı kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Protesto gösterilerinde 40'ı aşkın eylemci yaralandı. 2010 yılındaki protesto gösterilerinde radikal grupların başlattığı şiddet olaylarında da banka içinde mahsur kalan 3 kişi yaşamını yitirmişti.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI
Öte yandan, muhalefet partileri Papandreu hükümetini 'acizlikle' suçlayarak erken seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu. Ancak hükümet partisi milletvekillerinden bazıları ise erken seçimlere başvurmadan bütün partilerden oluşacak bir milli birlik hükümeti kurulmasını önerdi.

SABAH