|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Soğuk algınlığı Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Grip, Ocak ve Şubat aylarında zirve yapıyor
Uzmanlar, yeni grip salgınına karşı uyarılarda bulundu. Son günlerde havaların iyice soğumasıyla birlikte grip şikayetlerinde de artış görülüyor. Ancak basit birkaç önlem almak, hastalıktan korunmak için yeterli olabiliyor.

Gripten koruyacak öneriler
Soğuk algınlığı ve gribe şifa sağlayacak bir ilaç bulunmadığını belirten uzmanlar, bu hastalıklardan korunmak için yaşam tarzına dikkat etmek gerektiğini söylüyor. Kış aylarında pencereler çoğunlukla kapalı tutulduğu, havalandırma kısıtlı yapıldığı ve kapalı mekanlarda geçirilen zaman fazla olduğu için grip ve soğuk algınlığının görülme sıklığı artıyor.

Hava değişimlerine dikkat
Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi, hastalıklara davetiye çıkarıyor.Uzmanlar, özellikle mevsim geçişlerinde bol vitamin ve mineral desteği alınması gerektiğini hatırlattılar.

‘Antibiyotik yerine ıhlamur’ tavsiyesi
Sonbaharın gelmesi ve okulların açılmasıyla daha çok kapalı ortamda vakit geçirecek olan çocukların vücut direncinin düşüp, hastalanma riskinin artacağına...

Soğuk algınlığında antibiyotik fayda sağlamıyor
Prof. Dr. Neziha Yılmaz, soğuk algınlıklarında antibiyotik tedavisinin herhangi bir yararının olmadığını söyledi. Mevsimler geçişlerin soğuk algınlığına davetiye çıkardığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Bu havalarda vücut ısımızı belli bir düzeyde tutmak kaydıyla giyim kuşamımıza dikkat etmeliyiz" dedi.

Astım hastaları dikkat
Havaların soğumasıyla birlikte astım ve bronşit gibi hastalıklarda artış görüldüğünü belirten uzmanlar, soğuk algınlığı ve gribin bu tür hastalıkları tetiklediğini ifade ediyor.

'Soğuk algınlığı ve gripte antibiyotiklere sarılmayın'
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Çağrı Büke, "Sonbahar ve kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanan ortalama her 100 hastadan 80'inde antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmuyor." dedi.

Gripte ateş düşürücü tehlikeli...
Grip virüsüyle birlikte kişiyi yataklara düşüren yüksek ateşe karşı çoğu zaman ateş düşürücü ilaçlar kullanmak ilk akla gelen çözüm olur. Ateşi düşürdük mü kendimizi iyi hisseder hemen işimize gücümüze koyuluruz.

Griple-nezleyle mücadelede neye dikkat edilmeli?
Nezle ve grip farklı virüslerin oluşturduğu farklı sağlık sorunları. Soğuk algınlığı yani nezleye yol açan virüsler daha ziyade rinovirüsler. Grip ise influenza virüsleri olarak bilinen, her yıl bukalemunlar gibi başka bir kılığa giren virüslerin eseri.

Grip ve soğuk algınlığı birbirine karıştırılmamalı
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümünden Muammer Karagöz, bulguları benzerlik gösteren soğuk algınlığı ve gribin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Soğuk hava dalgası hasta edebilir!
Enfeksiyon Hastalıkları Sorumlusu Nurgül Ceran, iklim değişikliğine bağlı hastalıkların çoğunun havaların aşrı ısınmasıyla ilişkili olduğunu ancak soğuk dalgalarına bağlı olarak da pek çok hastalığın görülme sıklığında artış bulunduğunu aktardı.

Anaokulu ve AVM'lerdeki oyuncakların hijyenine dikkat
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sibel Karkaç, çocukları soğuk algınlığından korumak için oyuncakların hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

'Soğuk değil, virüsler hasta ediyor'
Prof. Dr. Recep Akdur, kış aylarında nezle ve gribin artmasının soğuk havadan kaynaklanmadığını, kalabalık ortamlardaki virüs alışverişinin hastalığa yol açtığını belirterek, "Havaların soğuması ve çevre sıcaklığının düşmesi, bakterilerin ve virüslerin üremesini yavaşlatarak ömrünü kısaltır. Bu nedenle kış aylarında virüslerin hastalık oluşturması daha da zorlaşır" dedi.

Soğuk algınlığına karşı elinizi sabunla yıkayın
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, soğuk algınlığına neden olan virüslerden korunmak için ellerin su ve sabunla en az 20 saniye ovalanarak yıkanmasını önerdi.

Sigara, soğuk algınlığını da tetikliyor
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Abdurdezzak Bastem, sigaranın soğuk algınlığını tetiklediğini söyledi. Bastem, havaların soğuduğu sonbahar mevsiminde sigara içilen ortamlarda çocukların daha çabuk grip gibi üst solunum hastalıklarına yakalandıklarını belirtti.