|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Nişasta bazlı şeker Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Ucuz tatlılar halk sağlığını tehdit ediyor
Sektör temsilcilerinden İsa Gök, "Tüketiciler, 10 ila 15 lira gibi oldukça ucuz fiyatlara satılan tatlılarda insan sağlığını tehdit eden nişasta bazlı şeker kullanıldığı ihtimalini mutlaka göz önünde bulundurmalı" dedi.

‘Mısır şurubu’ yerine NBŞ etiketi
Şekerli ürünler mevzuatı değişiyor. Bundan sonra, gıda maddelerinin etiketinde, ‘mısır şurubu’ yerine ‘nişasta bazlı şeker’ ifadesi yer alacak.

Nişasta bazlı şeker kotası düşürüldü
Yiyecek ve içeceklerde sakkaroz (sükroz) yani sofra şekerinden sonra ikinci büyük kullanım payına sahip tatlandırıcı türü olan nişasta bazlı şekere (NBŞ) yeni kota getirildi.

Nişasta bazlı şeker kotası yüzde 25 artırıldı!
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, "2013-2014 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 244.400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 25 oranında artırılması kararlaştırılmıştır" denildi. Karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Nişasta bazlı şeker kotası artırıldı
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, "2014-2015 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 250,000 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 30 oranında artırılması kararlaştırılmıştır" denildi.

‘Nişastalı şeker kanser yapıyor’
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bir rapor yayımladı. Kurulun ‘Nişasta bazlı şekerlerin sağlığa etkileri’ hakkındaki raporunda, “Dünyada sofra şekerinden sonra ikinci büyük kullanım payına sahip tatlandırıcı türü, nişasta bazlı şekerlerdir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu olarak da bilinen NBŞ, en çok ve ucuz olarak mısır, patates, buğday, kasava gibi bitkilerden elde edilir” denildi.

Nişasta bazlı şeker neden hasta eder?
Nişasta bazlı şeker (NBŞ) olarak bilinen mısır şurubundan yapılan ‘çakma şeker’ ya da ‘çakma früktoz’un sağlığa zararları yıllardır konuşuluyordu.