|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

soykırım Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Fransa, soykırım planını biliyordu
Fransız yargısının, Ruanda soykırımına dair raporunda, Paris'in soykırım girişiminden haberdar olduğu ilk kez kabul edildi Fransız Savcı Marc Trevidic'in dün açıkladığı rapor, Paris'in 1994'te Hutu ordusunun soykırım planlarından haberdar olduğunu iddia etti. Rapor, dönemin Ruanda lideri Habyarimana'nın kendi ordusu tarafından öldürüldüğünü ortaya çıkardı.

17. yıl dönümü törenleri sona erdi
Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde, 11 Temmuz 1995'te Sırp birliklerince işlenen soykırımın 17. anma yıl dönümü törenleri kapsamında, kimlikleri daha önce tespit edilen 520 kurbanın cenazesi kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Hocalı soykırımı Cuma hutbesine konu oldu
Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında 1992 yılında gerçekleşen Ermenilerin gerçekleştirdiği soykırım, İstanbul'daki camilerde de Cuma hutbesine konu oldu. Hutbede, Ermenilerin yaptığı soykırım hatırlatılarak ölenlere rahmet dilendi. İstanbul genelinde kılınan Cuma namazı öncesi okunan hutbelerde bu hafta Hocalı soykırımı işlendi.

'Tasarı ifade özgürlüğüne aykırı'
Fransa'da Ermeni soykırımını inkarı suç sayan tasarı Anayasa Konseyi'nde iptal edildi. Tasarı ifade özgürlüğüne aykırı bulundu. Fransa’da Ermeni soykırımını inkâr edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngören yasa tasarısı Anayasa Konseyi’nden döndü. 31 Ocak’ta 77 senatör ve 65 vekilin Konsey’e götürdüğü tasarı ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

Soykırım davası skandalla ertelendi
Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan insan kasabı Ratko Mladiç'in davası bir skandalla süresiz olarak ertelendi. Hollanda'nın Lahey kentinde, 1992'de 8 bin Bosnalı Müslüman'ın ölüm emrini vermekle suçlanan Sırp komutan Ratko Mladiç, 9 ay sonra dün ikinci kez hâkim karşısına çıktı.

Yıkılsa da tarih unutmayacak!
Bosna’daki savaş sırasında, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 70 Boşnak’ın, Sırp askerlerince diri diri yakıldığı, Vişegrad’daki ev, belediye tarafından yıkılacak.

Soykırım ağır geldi
Bosna Hersek’in doğusunda savaş döneminde büyük katliamların yaşandığı Vişegrad kentinde, Boşnak kurbanlar için dikilen anıtın üzerindeki ‘’soykırım’’ ifadesi, Sırplar’ın idaresindeki belediye görevlilerince silindi.

'Hocalı soykırımı tanınsın'
Kafkasya Müslümanları İdaresi (KMİ), Ermeniler tarafından yapılan Hocalı katliamının “soykırım” olarak tanınması için dünya liderlerine, parlamentolara, uluslararası kurumlara ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne resmi bildiri gönderdi. Resmi bildiriyi katliamın 22. yılında KMİ Başkanı Allahşükür Paşazade gönderdi.

Orta Afrika’da kıtlık ve soykırım tehlikesi
Müslüman dini lider Layama barış için yola çıktıklarını belirterek, uluslararası toplumu harekete geçirmek için Almanya’ya geldiklerini söyledi.

Tarih soykırımı unutmayacak!
Fransa ve Ruanda arasında gerginliğe neden olan ve dün başlayan anma programı hafta boyunca ülkenin çeşitli kentlerinde devam edecek. Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin “Fransa’nın soykırımda payı olduğu” açıklaması Fransa’nın suçunu dünyaya tekrar hatırlattı.

Myanmar'da 'soykırım' yapılıyor
Avrupa Rohingya Konseyi, Myanmar hükümetini ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşayan Rohingya Müslümanlarına uygulanan "soykırıma" suç ortaklığı etmekle suçladı

Gazze'de ölümler artıyor
İsrail ordusunun Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'nde yaptığı katliamda hayatını kaybeden 12 Filistinlinin daha cenazesine ulaşıldığı bildirildi.

Etnik temizlik var ama soykırım yok!
BM'nin Orta Afrika Cumhuriyeti için oluşturduğu Soruşturma Komisyonu, ülkede Müslümanlara karşı etnik temizlik yapıldığını ama soykırım delili bulunamadığına hükmetti. BM Güvenlik Konseyine sunulan nihai raporda, darbeden sonra baş gösteren saldırılarda büyük çoğunluğu Müslüman, 6 bin insanın öldürüldüğü belirtildi

Srebrenitsa soykırımı için karar çıktı
Srebrenitsa soykırım yapmakla suçlanan Sırplar hakkındaki nihai kararı verildi.Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Temyiz Kurulu, Srebrenitsa ve Jepa'da soykırım yapmakla suçlanan beş Sırp Cumhuriyeti Ordusu subayı hakkındaki nihai kararını verdi. Beş subaydan ikisi müebbet hapis cezasına, diğer üç subay ise 13 ile 35 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı

Adalet Divanı 'soykırım yok' dedi
BM'ye bağlı uluslararası Lahey Adalet Divanı Hırvatistan ile Sırbistan'ın birbirlerine karşı açtıkları soykırım davasında soykırım yapmadığına karar verdi