|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

LNG Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
LNG’ye teşvik umudu
Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali yatırımlarını Türkiye’de artırmak için Enerji Bakanlığı harekete geçti. Doğalgaz arz güvenliği açısından kaynak çeşitlendirmesini hedefleyen enerji yönetimi, LNG için teşvikler üzerinde çalışıyor. Katar, Malezya, Cezayir gibi ülkelerin ardından yeni ülkeler de geniş çaplı LNG ihracatına hazırlanırken, Türkiye’nin dünya LNG ticaretinden daha fazla pay almak için yeni yatırımlara ihtiyacı bulunuyor.

Doğalgaz piyasası serbestleşecek
Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Doğalgaz Piyasası Kanunu Taslağı'na göre BOTAŞ, ulusal tüketimdeki payı yüzde 20'ye düşünceye kadar sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) hariç yeni alım sözleşmesi yapamayacak, süresi dolan mevcut alım sözleşmelerini yenileyemeyecek. Sektörde şeffaflık sağlanması için oyunculara bilgi paylaşımı yükümlülüğü getirilecek.

Türkiye ve Katar’dan LNG anlaşması
Kış ayları öncesinde dünyanın doğalgaz alanında en büyük rezervlerine sahip ülkeleri arasında yer alan Katar ile Türkiye arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) konusunda yeni bir işbirliğine gidiliyor.

Doğu Akdeniz’de enerji hesapları değişti
İtalyan şirketin, Mısır’da parasal değerinin 1 trilyon TL olduğu düşünülen Akdeniz’in en büyük, dünyanın ise 20’nci büyük doğalgaz rezervini bulması, Doğu Akdeniz’deki enerji hesaplarını değiştirdi.

Doğalgaz depolama tesis yatırımları hızlanacak
Aşırı soğuklar sebebiyle gaz tüketiminde artış yaşanırken, Türkiye yeraltı doğalgaz depolama tesis projelerini hayata geçirmeye çalışıyor. Bu kapsamda, Türkiye’de Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisleri faaliyete geçerken, Tuz Gölü’nün altına inşa edilecek yeraltı doğalgaz projesinin hızlandırılması planlanıyor.

İlk alternatif 'Katar gazı'
Türkiye Rusya ile gerilimden kaynaklı olarak doğalgazda alternatif arayışlarına ilk imzayı Katar ile attı. Katar’dan düzenli olarak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alınmasını garantileyecek mutabakata imza atılırken, Katarlılar Türkiye’de LNG (sıvı doğalgaz) depolama terminali kurmayı da gündemlerine aldı. Türkiye ile Katar arasındaki vizeler kaldırılırken Rusya ile süren gerilim nedeniyle son günlerin en büyük tartışması doğalgaz konusunda da uzun vadeli anlaşmaya imza atıldı.

Doğalgazda alternatif hazırlıkları
Uçak düşürülmesi olayından Rusya’nın doğalgazı kesmesi ihtimaline karşılık Türkiye’nin alternatif gaz arayışı çabaları sürüyor. Katar doğalgazının sıvılaştırılmış halde (LNG) gemilerle, Azerbaycan doğalgazının da TANAP boru hattı üzerinden Türkiye’ye getirilmesi konusunda mutabakat sağlandı.

LNG ithalatında milyar aşıldı
Rusya krizinin ardından alternatif enerji kaynağı arayışı artarken, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı da 1 ayda 1 milyar metreküpü geçti.

LNG yatırımları öne çıktı
Gemilerle denizaşırı taşınabilen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yavaş yavaş Avrupa’daki kömür santralleri ile Çin’deki evlerin ocaklarında yerini alıyor. Şimdilerde ise bu alandaki büyük oyuncular, ürettikleri LNG’nin yolcu ve konteyner gemileriyle kamyonlar için yakıt olarak kullanılmasını istiyor.

Kaya gazından sonra sıra LNG'de
Uluslararası Enerji Ajansı(IEA), geçtiğimiz günlerde ‘2016 Dünya Enerji Görünümü Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, doğalgaz 2040’a kadar yakıtlar arasında önemli rol oynamayı sürdürecek.