|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Rüzgar enerjisi Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
'Yenilenebilir kaynaklara mecburuz'
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklarını sonuna kadar kullanması gerektiğini belirterek “Biz sırtımızı rüzgara vereceğiz, yüzümüzü güneşe döneceğiz” dedi.

Yenilenebilir enerjide rüzgar öne çıktı
Türkiye'de bu yılın ilk çeyreğinde devreye giren 958 megavatlık elektrik üretim kapasitesinin yüzde 41'ini rüzgar enerjisi santralleri oluşturdu.

Rüzgar öne çıkıyor
Türkiye’nin 10 bin MW deniz üstünde, 38 bin MW karada olmak üzere 48 bin MW tekno ekonomik rüzgâr potansiyeli var. Rüzgâr enerjisi, Avrupa’ya göre Türkiye’de yüzde 20 - 25 daha fazla verime sahip.

Rüzgar enerjisi projeleri masaya yatırılıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, rüzgar enerjisi projelerini masaya yatırmak üzere toplanıyor. Rüzgar enerjisi santrallerinin durumu, geleceği, bu projelerin kuş yolları ve çevreye etkilerinin ele alınacağı toplantı Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve ilgili birimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Türkiye'de Rüzgar'a Olan İlgi Artıyor
Dünya Rüzgar Enerjisi toplam kurulu gücü yaklaşık 300 GW'a ulaşmış durumda. Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de Rüzgar Enerjisi'ne olan ilgi artıyor. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de Rüzgar Enerjisi alanında 47 bin 849 MW olan potansiyelin yaklaşık %6'sı yatırıma dönüşmüş durumda. Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi potansiyeli...

İtalyan mafyası kara parayı rüzgarla temizliyor
Europol tarafından yayınlanan son rapora göre, İtalyan mafyası hem kara para aklamak, hem de Avrupa Birliği yardımlarından yararlanmak için yenilenebilir enerjilere yatırım yapmaya başladı. Özellikle de rüzgar enerjisine.

Ankaralı Elektriğini Rüzgardan Çıkarabilir!
Ankara’da Avrupa’nın birçok ülkesindeki kadar rüzgar potansiyeli bulunuyor. Ticari amaçlı yatırım için diğer bölgeler daha uygun görülmekle birlikte, bireysel ihtiyacı karşılamak için Ankara’nın rüzgarı kullanılabilir seviyede yer alıyor. Ankara’da lisans gerektirmeyen 1.000 kilovatlık rüzgar elektrik santrali ile 50 hanenin elektrik ihtiyacı karşılamanın mümkün olduğu belirtiliyor.

Rüzgâr ve güneşte yeni lisanslar 2015'te
Rüzgâr ve güneşe dayalı yeni elektrik üretim lisansına başvurular güneşte Aralık 2014'ün ilk haftası, rüzgârda ise aynı ayın son beş iş gününde alınacak. Rüzgâr ve güneşe dayalı yeni elektrik üretim lisansı başvurularının ne zaman yapılacağı netleşti. Başvurular, güneşte Aralık 2014'ün ilk haftası, rüzgârda ise aynı ayın son beş iş gününde alınacak. Bu başvuruların, 2015 yılı içinde sonuçlanması mümkün.

'Rüzgardan yılda 500 milyon dolar kazandık'
Türkiye’deki enerji yatırımlarının son yıllarda hız kazandığına işaret eden Bakan Yıldız, “Türkiye’nin kurulu gücü bugün Avrupa’daki 14 ülkenin kurulu gücünden daha fazla. Üç Avrupa ülkesinin toplam kurulu gücü kadar biz bir yılda enerji kurulu gücümüzü artırıyoruz. Rüzgârdan elektrik üretimi yapmamış olsaydık, doğalgazda 500 milyon dolarlık daha fazla ithalat yapmış olacaktık” dedi.

Güneş enerjisi ilk defa rüzgarı solladı
Enerji analizine göre; küresel rüzgar enerjisi pazarındaki yavaşlama güneş enerjisi piyasasını öne çıkarttı. Küresel pazarda meyadana gelen rüzgar kapasitesindeki keskin düşüş ile birlikte güneş enerjisi alanında büyüme yaşanıyor. Şimdiye kadar ilk kez bu yıl güneş enerjisi rüzgarı geride bıraktı.

Rüzgardan elektrik üretiminde rekor
Doğalgaz ve ithal kömür santrallerinden sonra en fazla elektrik üretimi rüzgar santrallerinde gerçekleşti. Önceki gün, doğalgaz santrallerinde 213 bin 537 megavatsaat, ithal kömür santrallerinde ise 180 bin 622 megavatsaat elektrik üretildi.

Rüzgar enerjisine 10 yıl destek
Petrol başta olmak üzere fosil yakıtlara olan bağımlılık azalırken, yenilenebilir enerjinin kullanımı da hızla artıyor. Bu önemli dönüşümden büyük yarar görecek ülkelerden biri de Türkiye oldu.

Yeşili geri getirecek enerji
Türkiye de dahil Avrupa ülkelerinde yatırım potansiyeli giderek artan rüzgar enerjisi, son derece ekonomik olmasının yanı sıra, doğaya en faydalı enerji türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Nükleer enerji ve fosil yakıtlardan bağımsız kalmak isteyen ülkeler, yenilenebilir enerjinin en ekonomik ve elde edilmesi kolay türü olan rüzgara geçiş yapıyor.

Türkiye'nin rüzgar potansiyeli Avrupa'dan fazla
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 'Türkiye rüzgar ve güneşte Avrupa'ya göre yüzde 25-30 civarında daha fazla enerji potansiyeline sahip. Biz 2023'te enerjimizin yüzde 20'sini rüzgardan karşılamayı hedefliyoruz. Yenilenebilir kaynaklarımız içinde yükü rüzgar sırtlayacak ve 20 bin MW'a ulaşacağız' dedi.

İspanya, birincil kaynak olarak rüzgarı kullanan ilk ülke
Küresel ısınma ve tükenmeye açık enerji kaynaklarının potansiyel tehdidi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik araştırmaları ve kullanımı da artırıyor.