|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

kene Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Beç tavukları keneye çare oldu
Çankırı'da daha önce Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı görülen 5 köye dağıtılan beç tavukları sayesinde geçen yıl köylerde kene ısırması vakası görülmedi.

Havalar ısındı, keneler hareketlendi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının en az geçen yıl görüldüğünü dile getiren Karadeniz Teknik Üniversitesinden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Türkiye’deki KKKA vakalarının azaldığını söyledi.

Yaz Geliyor, Keneye Dikkat
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Şen, Kene Tehlikesi İçin uyardı

Kene, virüsü vücudunda taşıyor; elle dokunulmamalı
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berna Bozca, kenenin KKKA virüsünü vücudunda taşıdığını kesinlikle çıplak elle dokunulmaması gerektiğini söyledi.

Her kene öldürücü değil
Dünyada 850'den fazla kene türü olduğu, bugüne kadar bunlardan 7-8'inin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsünü taşıdığı ve bu hastalığı bulaştırabildiği belirtildi.

İlaçlama çözüm değil
Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, keneyle mücadelede ilaçlamanın faydasının olmadığını belirterek, ''Yapılması gereken şey, toplumu bilinçlendirmek ve korunma yollarını anlatmak'' dedi.

Kenelere dikkat
Baharın gelmesiyle birlikte keneye bağlı ölümlerin yaşanması yurttaşlarda yeni bir panik havasına neden oldu.

Keneye aşı müjdesi yolda
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığına karşı aşı geliştirilmesi için Türk bilimadamlarının yürüttüğü çalışmadan olumlu sonuçlar alındı.Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği,TÜBİTAK projesiyle geliştirilen aşı, virüsün verildiği farelerde yüzde 80 oranında koruma sağladı.

Kene sayısındaki artış, KKKA vakalarını artırdı
GOÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Duygu: "KKKA vaka sayımız geçen yıllara göre yüzde 30 35 artış gösterdi. Vaka sayısında artış olmasının en önemli sebebi, kene sayısındaki artış" dedi.

Kış keneleri risk oluşturmuyor
Kenelerin, kış aylarında da ahırların uygun olması halinde aktif hale gelerek, hayvanlardan beslenmelerine devam ettiğini ancak insanlar için risk taşımadıkları bildirildi.

Keneyle mücadele sonuç verdi, vaka sayısı düştü
Türkiye’de ilk olarak 2002’de görülen kene ısırmaları ve buna bağlı ortaya çıkan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına yönelik yapılan eğitim çalışmaları sonuç verdi. Kene ile mücadelede önceki yıllarda halka ‘kene seti’ dağıtan ve sahaya özel timler gönderen Sağlık Bakanlığı, bu yıl vatandaşlara farkındalığı artırmak için açık renk çorap ve keneyi çıkarmak için tülbent dağıtımı planlıyor.

'Keneye karşı önlem alın'
Kene ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığı ile ilgili alınan tedbirlerle vaka sayısında büyük azalma olduğu ancak 2019 yılında 3 kişinin bu hastalıktan öldüğü açıklandı.

Kene değil dikkatsizlik öldürüyor
Doç. Dr. Fazilet Duygu, kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından tedavi görenlerin yüzde 95inin iyileştiğini belirterek, Halk arasından yaygın olan KKKA öldürür ifadesi doğru değil dedi

Havalar ısındı keneye dikkat!
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı Ebru Aydın, yaptığı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) hayvanlardan insanlara geçen bir hastalık olduğunu ve ilk defa 1944 yılında Kırım'da görüldüğünü söyledi.

Yaz aylarında keneye dikkat!
Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü, bahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte artış gösteren kenelerin zararlarını önlemek için bazı uyarılarda bulundu.