|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

İş Sağlığı ve Güvenliği Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Riskli işyerine geçit yok
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kabul edildi. İş ve çalışma hayatına yenilikler getiren yasa, TBMM Genel Kurulu'nda sabah saatlerine kadar süren çalışmanın ardından onaylandı.

İşçiyi değil işvereni eğitmemiz lazım
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Şenocak, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda Türkiye'nin iç açıcı bir noktada bulunmadığını belirtti.

İş sağlığında yeni dönem
İş sağlığı ve güvenliğinde 1 milyon 115 bin işyeri için yeni dönem başladı. Az tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 50’den az olan bu işyerlerinde artık iş sağlığı ve güvenliği için dışarıdan uzman çalıştırılmasına gerek olmayacak, işveren veya işveren vekilinin iş güvenliği ve sağlığı eğitimi alması yeterli olacak.

İş sağlığı ve güvenliğine uymayanlara ceza yağıyor
İş sağlığı ve güvenliğine uymayan iş yerlerine geçen yıl, 92 milyon 216 bin 947 liralık idari para cezası kesildi.

Güvenliğe uymayana 92 milyon lira ceza
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin TBMM Aladağ Yangınını Araştırma Komisyonu’na rapor sundu. Rapora göre, 2016’da iş yerlerinde 24 bin 284 teftiş yapıldı.

'İş Sağlığı Tasarısı' Meclis'te
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenliyor.

İş sağlığı ve güvenliği prosedür'ün ötesine geçemiyor
“İş Sağlığı ve Güvenliği” anketine göre, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe gireli bir yıla yaklaşmasına rağmen “uygulamalar” değişmedi. Şirketlerin dörtte üçünün iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tanımlı prosedürleri ve uygulamaları olsa da aldıkları önlemleri çoğunlukla tek taraflı iletişim ile çalışanlarına aktarıyorlar.

Kimyasal madde üreten işyerlerine katı güvenlik
Kimyasal madde üreten ya da üretimde kimyasal madde kullanan işyerlerine yönelik güvenlik yönetmeliğinde katı kurallar belirlendi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.

İşyeri Tehlike Sınıflarında Değişiklik Yapıldı
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Iş Sağlığı ve Güvenliğine Ilişkin Işyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Altın, Gümüş, platin gibi metal cevherlerin toptan ticareti 'az tehlikeli' sınıfa dahil edildi.

Yeni iş sağlığı ve İş güvenliği paketi açıklandı
Üç yıl içinde iş kazası olmayana 1 puan prim indirimi gelecek. İşveren, ölümlü iş kazasında kusurlu bulunursa 2 yıl kamu ihalelerine giremeyecek. Madenlerde çip sistemi zorunlu olacak. Fosforlu hayat hattı kurulacak

İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı alt komisyonda değişti
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı, Meclis'teki alt komisyondan maden işverenlerine yönelik yaptırımlarda esneklik de içeren değişikliklerle geçti. Madenlerdeki ölümlü kazalarda işverene verilecek 2 yıl kamu ihalelerinden yasaklama yaptırımı, işverenin kusuru oranında "2 yıla kadar" olarak değiştirildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı kabul edildi
TBMM Genel Kurulu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği Paketi’ne eklemek üzere gece yarısı hazırlanan değişiklik önergesiyle Soma Ermenek maden kazasında ölenlere sağlanan tüm imkanlardan bugüne kadar ölen herkesin yararlanması hükmü getirildi. Kanun Tasarısı'nın 7 maddesi kabul edildi, 2 maddesi metinden çıkarıldı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu onaylandı
Madenlere ve emeklilere yönelik düzenlemelerin yer aldığı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu onaylandı. Maden ocaklarında yaşam odası bulunması artık zorunlu hale geldi. Bin liranın altında maaş alan emeklilere yüz lira zam yapılacak

'İş sağlığı ve güvenliği maliyet değildir'
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 1 Temmuz’dan itibaren iş güvenliği uzmanı denetimlerinin başlayacağını hatırlatarak, "İş sağlığı ve güvenliği için alınacak tedbirler bir maliyet olarak görülmemeli. Çünkü maddi kayıplar telafi edilse de kaybedilen yaşamların telafisi mümkün olmamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Az tehlikeli işyerleri için erteleme
Kamu kurumları ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işlerleri için 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu, 1 Temmuz 2020 tarihine kadar erteleniyor.