|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

ÖTV Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Otomobile yüzde 20 zam
2011 yılını rekorla kapatan otomotiv sektörü 2012'yi zamla açtı. Motor hacmi 1.6 lt ve üzerindeki bazı araçların fiyatları yüzde 20’yi aşan oranlarda yükseldi. Motor hacmi 1.6 litreye kadar olan küçük ve orta sınıf araçlarda ise artış yüzde 2,5 ile 4 arasında gerçekleşince fiyatlar 1000 ile 3000 lira arasında arttı.

Otomotiv sektöründe üretim geriledi...
Otomotiv sanayinin geçen ay toplam üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında, otomobil üretimi ise yüzde 9 oranında geriledi. Bu ayda, toplam üretim 84 bin adede, otomobil üretimi ise 47 bin adede indi.

Lüks’te yarısı gidici
Hükümetin, Ekim ayında cari açığı düşürmek adına lüks otoda yaptığı ÖTV artışına, düşük vergi dilimine giren modellerle karşılık veren lüks markalar, Ocak-Temmuz döneminde bu stratejilerinde oldukça başarılı oldular.

Eylül sonuna kadar ÖTV artışı yok
Otomobilde beklenen ÖTV zammı gerçek oldu. Motorlu taşıtlardan 1600 cc motor silindir hacmini aşmayanlardan alınan ÖTV miktarı yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarıldı.

İmalatçılar, ÖTV iade talebinde bulunabilecek
Madeni ve baz yağlarda ÖTV iade sistemi çerçevesinde sanayi sicil belgesi bulunan imalatçılar ÖTV iade talebinde bulunabilecek.

ÖTV artışı yerli üretimi vurdu
TESK Genel Başkanı Palandöken, cari açığı azaltmak için otomotivde yapılan ÖTV artışının yerli üretimi vurduğunu belirtti.

'Doğalgazda ÖTV kalkmalı KDV de yüzde 1’e inmeli'
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, doğalgazın temel bir ihtiyaç olmasından hareketle fiyatı üzerindeki yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi, ÖTV’nin kaldırılması ve ÖTV’den de KDV alınması uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirtti.

Maliye'den lüks oto operasyonu
Maliye 34 ilde lüks oto operasyonu yaptı. İthalat ve satış yapan 300 galeriyi eş zamanlı olarak denetledi. Sadece ÖTV'den 107 milyon vergi ve 120 milyon liralık ceza alınacağı hesaplanıyor.

Dolaylı vergide hızlı artış var
Tüketimden alınan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerde yılın ilk beş ayında yaşanan hızlı tahsilat artışı, iç talepte ve genel olarak ekonomide canlanma işareti verdi. Tüketimde ve vergi doğuran faaliyetlerdeki daralma sonucu ekonominin yavaşladığı 2012 yılında devletin vergi tahsilatı düşük kalmıştı.

Depoya değil, devletin kasasına akıyor
Benzindeki vergiler açısından dünya birinciliğimiz devam ediyor, Batık durumdaki Yunanistan bile Türkiye'nin ardında yer alırken, 2011 yılında akaryakıttan alınan dolaylı vergilerden sağlanan gelir yüzde 10.2 artış ile 45.9 milyar liraya ulaştı. Bu tutarın 32.6 milyar lirasını ise ÖTV oluşturdu.

Cep telefonundaki vergiler kalkabilir
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Özel İletişim Vergisi'nin kalkmasının gündemde olduğunu belirterek, çalışmaların yapıldığını söyledi. SIM kartlardan alınan vergi için bir çözüm getirilmesinin önemine dikkat çeken Yıldırım, burada yükü azaltmak gerektiğini, vergiyi hafifletmenin gündemde olduğunu ifade etti.

Akaryakıta ‘uygunluk’ belgesi geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, petrol ve doğalgazdan sağlanan 34 milyar liralık ÖTV gelirini arttırmak için ithal akaryakıta tekrar uygunluk yazısı getirmeye hazırlanıyor. 2011’de yürürlüğe giren Akaryakıt Kaçakçılığıyla Eylem Planı’nı da revize eden bakanlık, 22 yeni önlem arasına kaçak akaryakıt ihbarına verilen ikramiye sisteminin detaylandırılmasını da dahil etti.

Denetim artışı ticariyi düşürdü
Yüzde 33 düşen hafif ticari araç satışlarını sadece ÖTV değil, eşya taşımacılığı yapanlara verilen K2 ve SRC belgelerindeki denetim artışı da vurdu.

10 numara yağ engellenemiyor
Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, mazot yerine kullanılan ürünün bir kısmının inceltilmiş madeni yağ, bir kısmının da mazot ve yağ karışımından elde edildiğini belirtti.

Pompa değil, vergi dairesi
Petrol sektöründeki işlem hacmi, geçen yıl LPG dahil olmak üzere yüzde 10.8 artarak 98.2 milyar liraya ulaştı. Sektörün sağladığı vergiler, devletin dolaylı vergi gelirleri içinde önemli bir pay oluşturmaya devam etti.