|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

tarım Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Tarım işçileri çadırdan kurtuluyor
Pamuk, şeker pancarı, karpuz, soğan ve fındık gibi tarım ürünlerini toplamak için Doğu ve Güneydoğu''dan Hatay''a gelen ve yılın 10 ayını evlerinden uzakta geçiren tarım işçilerinin barınmaları için tarlalara konteyner yerleştirilecek.

Hayvancılıkta 5 büyük adım
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehdi Eker, hayvancılıkta beş büyük adım atacaklarını duyurdu. Hayvancılık ve gıda sektörünü ilgilendiren bu adımlar, adeta sektörlerde bir değişime neden olacak. Bu adımlardan ilki hayvancılık desteklerini kapsıyor. Hayvancılıkta artık etçi ırklar ile sütçü ırklar ayrı ayrı desteklenecek. Böylece ekolojik bölgesine göre et ve süt verimi farklı olan hayvanlar teşvik edilecek.

Sütte kanser tehlikesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan açıklamada, piyasadaki sütlerde karaciğer kanseri, sarılık ve siroza yakalanma riskini arttıran antiyobik kalıntısı ve aflatoksin M1 olduğu belirtildi.

2.6 milyar insan tarımdan ekmek yiyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünyada 2.6 milyardan fazla bir nüfusun tarımla geçindiğini, 1999-2001 ortalaması ile 2010 arasında 52 milyon 542 bin arttığını fakat dünya nüfusu içindeki oranının yüzde 42.1'den yüzde 38'e gerilediğini vurguladı.

2 bin 500 tarım danışmanı alınacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na 2 bin 500 yeni tarım danışmanı alınacak.

Köylü tarımdan koparılıyor…
Tarımda ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Uygulanan politikalarla küçük çiftçilik yok ediliyor. Köylü tarımdan koparılıyor.Bu süreçte, toprak el değiştiriyor. El değiştirirken daha büyük parseller oluşuyor.

Sanayici çiftçi sayesinde yatırım yapıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt üreticileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sektörde yaşanan sıkıntılardan bahseden Bayraktar, şöyle konuştu: “Bugün süt fiyatlarında sanayici 90-95 kuruşun üzerine çıkmıyor. 110 kuruş maliyeti olan bir kilogram süte sanayici 95 kuruş veriyorsa bu üretimin sürdürülebilir olması mümkün değil.

Pamuk ve ayçiçeğini de ithal ediyoruz
Türkiye 2012 yılında ayçiçeği, pamuk ve soya gibi ürünlerin ithalatına yaklaşık 6 milyar dolar harcadı. Bu durum, tamamı ülkemizde yetişen bu ürünleri ithal eden Türkiye'nin tarımda düştüğü durumu ortaya koyuyor. Ayçiçeği ve pamukta 4 milyar doları aşkın ithalat olduğunu bildiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği, sektörün ve ülkenin ayçiçeği ile pamukta yaşanan istiladan korunması gerektiğini açıkladı.

GDO’lu yem tarımı vuracak
Biyogüvenlik Kurulu’nun aralık ayında 13 GDO’lu mısır çeşidine hayvan yemi olarak ithalat izin vermesi ile tartışma yeniden alevlendi. Hayvancılık sektörü neredeyse bitme noktasına gelen Türkiye’de GDO’lu yem kullanımı hem insan sağlığı, hem hayvan sağlığı hem de tarım açısından soru işaretleri taşıyor. Yapılan araştırmalar GDO’lu yemin büyük bölümünün sindirilmeden vücuttan atıldığını gösteriyor.

ABD GSM kredileriyle Türk tarımını öldürüyor
ABD'den tarım ürünü ithal edenlerin yararlandığı GSM kredilerinde 1999'dan bu yana kullandırılan kredi miktarı ise 1 milyar 588 milyon dolara ulaştı. Türkiye'de özellikle mısır, soya ve pamuk ithalatçılarının yararlandığı GSM 102 ve 103 kredi programları kapsamında, 2012 yılı için ayrılan fon, 425 milyon dolar olarak belirlendi.

Tarım ve hayvancılık parlayacak
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, gelişen Asya ülkelerinde 1990'dan 2008'e sadece 18 yılda orta sınıfın 3 katına çıktığını ifade ederek, "Marketten mutfak alışverişi yapan, temizlik malzemeleri kullanan, arabasına benzin alan 2 milyar insandan bahsediyoruz. Bu da bize şunu gösteriyor. Tarım ve hayvancılık önümüzdeki yılların parlayan yıldızı olacaktır" dedi.

11 milyon dekarlık tarım alanı yok oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke çapında 5 yılda yaklaşık 11 milyon dekar tarım alanı yok oldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, yeterli destek verilmediği için çiftçilerin tarımdan vazgeçtiğini söyledi.

Tarımda en yoksul ‘mevsim’ işçileri
‘Mevsimlik’ Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı’ kapsamında, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Harran Üniversitesi tarafından Adıyaman ve Şanlıurfa’da ikâmet eden toplam 1.021 aileyi kapsayan bir araştırma yapıldı.

Tarımda ihracat 14 milyar dolara yükseldi
Tarım ürünleri ihracatı, bu yılın ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 artarak 14 milyar dolara yükseldi

Atık sular sulamada kullanılacak
Meteorolojik kuraklık yaşayan Türkiye'de bir ilk. Hollanda ile ortak geliştirilen projeyle evsel atık sular arıtılarak tarımda kullanılacak. İlk uygulama Afyonkarahisar'da başlıyor.