İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:35 Güneş06:09 Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %83
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
Giriş Yap

MR'da dünyayı geçtik, SGK harekete geçti

22.02.2012    |
Hastanelerde çekilen MR sayısının İngiltere, Almanya, Fransa gibi OECD ülkelerinden yarı yarıya fazla çıkması Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) harekete geçirdi. MR cihazına giren hasta sayısının Türkiye'de yılda binde 67, diğer ülkelerde ise 46 olduğunu dikkate alan SGK, gereksiz çekimlerin önüne geçmek için çalışma başlattı.
Türkiye'de son yıllarda MR ve tomografi çekimlerinde ciddi artış yaşanıyor. Bu durum Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2011 raporuna da yansıdı. OECD ortalamasına göre her 1 milyon kişiye 12,2 MR cihazı düşerken, Türkiye'de bu rakam 8,9'da kaldı. Fakat çekilen MR sayısında tam tersi gerçekleşti. OECD ülkelerinde yılda bin kişiden 46,6'sı MR cihazına girerken, Türkiye'de rakam yaklaşık yüzde 50 daha yüksek çıktı; 67,2 oldu. Türkiye bu sayı ile İngiltere, Hollanda, İspanya, Almanya, Fransa, İsrail gibi ülkeleri geride bıraktı. Rakamlar böyle olunca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) harekete geçti. Kurum gereksiz çekimlerin önüne geçmek için çalışma yürütüyor. Özellikle çekimlerin paket içine alınması veya belli bir süre aynı yerden birden fazla gereksiz çekimlerin engellenmesi gibi yaptırımlar gündemde.
Manyetik rezonans görüntülemenin (MR) yanı sarı bilgisayarlı tomografide de (BT) ciddi artışlar gerçekleşti. Türkiye'de bir milyon kişiye 11,6 BT cihazı düşerken, OECD ortalamasında bu sayı 22,8 oldu. Cihaz sayısında arada iki kat fark olmasına rağmen OECD ülkelerinde yılda bin kişiden 131,8'i, Türkiye'de ise 95,8'i BT'ye giriyor. Türkiye geçmişte MR ve tomografi cihazı eksikliğinden dolayı ciddi bir sıkıntı yaşadı. Fakat son yıllardaki sağlıkta dönüşümle birçok kamu hastanesi bu cihazlara kavuştu. Özellikle hizmet alım yöntemi ile dışarıdan firmalar tarafından hastane içine bu cihazlar kuruldu. Önceleri 6 ayı bulan randevu verme tarihleri bir haftanın altına düştü. Fakat zamanla çekimlerdeki artışlar sıkıntıları da beraberinde getirdi.
Radyolojik tetkik gereğinden fazla
Bir önceki dönem Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Akhan, bazı yerlerde iki katı fazla MR çekildiğine dikkat çekiyor. "Çok tetkik hiç tetkik demektir. Bu hastalara, zaman ve para kaybettirmektedir. MR tetkiklerinin doğru protokollerine uyulmaması nedeniyle yapılan tetkiklerin kalitesi çok düşük olmakta ve hastalıkların tanısı tetkik yapıldığı halde konulamamaktadır. 24 saat uygun koşullarda çalıştırılan bir MR cihazı ile en fazla 60-70 tetkik yapmak gerekirken bu sayı birçok merkezde 100 tetkiki aşmakta ve bazı merkezlerde günlük 200 tetkike yaklaşmaktadır." bilgisini veriyor. Performans sisteminin de radyoloji tetkiklerinin sayısını artırdığını belirten Akhan, "Bir hastaya en az 20 dakika ayrılması gerekirken performans sistemi nedeniyle ayrılan süreler çok kısalıyor. Kliniklerde günde 150'ye varan hasta bakılıyor. Her gelen hastaya da radyoloji tetkikleri yazıldığından iş yükümüz artıyor. Tetkikler standartlara uygun yapılmıyor." ifadesini kullanıyor. Akhan, radyolojiyle ilgili standartların belirlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ile çalışma başlattıklarını ve bir komisyon kurduklarını da söylüyor.
BUGUN
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close