İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:20 Güneş05:58 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 14°C Nem %76
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
Giriş Yap

10 milyon ‘vatansız’ var

04.11.2014    |

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Myanmar, Suriye ve Irak'taki krizin "vatansızlık" sorununu artırabileceğine dikkati çekerek "Çok sayıda Suriyeli mülteci vatansızlık riskiyle karşı karşıya" dedi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) hazırladığı "Vatansızlığı 10 Yılda Bitirme" raporu hakkında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, küresel kampanya başlatarak herhangi bir ülkenin vatandaşlığına sahip olmayan milyonlarca kişinin "vatansızlık" sorununu, 10 yılda çözmeyi amaçladıklarını söyledi. Gutterres, "Dünyada vatandaşlığı bulunmayan 10 milyon kişi var" dedi.

Myanmar listenin başında

Listenin başındaki ülke Myanmar. Ülkede vatandaşlığı bulunmayanlar arasında üst sırada Rohingya Müslümanları bulunuyor. Guterres, "Myanmar'da 1 milyondan fazla kişinin, etnik kimlik ve dini nedenlerle vatandaşlığı yok" ifadesini kullandı. Listede Myanmar'ı, sırasıyla Fildişi Sahili, Tayland, Litvanya, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti izliyor. Guterres, 27 ülkede kadınların çocuklarına vatandaşlıklarını erkeklerle eşit düzeyde geçirmesine izin verilmediğini söyledi.

Öte yandan rapora göre, son 10 yılda, vatandaşlığı bulunmayan 4 milyon kişi, bir ülkenin vatandaşlık hakkını elde etti.

BM rakamlarına göre, Suriye'ye komşu ülkelerde 3 milyondan fazla Suriyeli mülteci var ve Suriye içinde 6,5 milyon yerinden edilmiş kişi bulunuyor.

Suriye ve Irak'taki krizin "vatansızlık" sorununu artırabileceğine dikkati çeken Guterres, "Çok sayıda Suriyeli mülteci vatansızlık riskiyle karşı karşıya" diye konuştu. Guterres, "Suriye mülteci kamplarında 50 milyondan fazla çocuk dünyaya geldi. Birçoğu, Suriyeli olarak kayda alındı. Ama doğum sertifikası bulunmayan Suriyeli çocuklar ileriki yıllarda vatandaşlık konusunda ciddi sorun yaşayabilirler" uyarısında bulundu.

Lübnan ve Ürdün'deki mülteci kamplarında kalan Suriyeli çocuklar hakkında Guterres, "Biz Lübnan ve Ürdün'deki Suriyeli çocukların vatandaşlık işlemlerinin iyileştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz" bilgisini verdi. Guterres, "Komşu ülkelerde yeni doğan Suriyeli mülteci çocukların yüzde 70'i kayıt altında değil ve resmi bir doğum belgeleri yok" dedi.

Filistinlilerin "vatansızlık" ile ilgili istatistiklerde yer almama nedeni hakkında ise Guterres, "Çünkü oradaki sorun biraz karışık ve özel bir durumu var. Oradaki çözüm açık bir şekilde politik bir çözüm olmalı. Umarım Filistin sorunu çözülür" diye konuştu.

Kırım Tatarları

Kırım Tatarlarının da listede olduğunu ifade eden Guterres, "Kırım Tatarlarının vatandaşlık hakkı elde etmesi için daha önce büyük bir çalışma vardı. Büyük çoğunluğu Ukrayna vatandaşlığı aldı" ifadesini kullandı.

BMMYK'dan alınan bilgiye göre, Sovyetler Birliği tarafından 1940'lı yıllarda Almanya, Bulgaristan, Ermenistan ve Yunanistan'a gönderilen 266 bin Kırım Tatarı 1980'li yılların sonlarında Kırım'a geri döndü ve birçoğu Ukrayna vatandaşlık haklarını kullanmaya devam etti. Ukrayna hala Kırım'da yaşayanları Ukrayna vatandaşı olarak kabul ediliyor.

BMMYK'ya göre, Ocak 2014 verilerine göre, Kırım'da yasal oturma izni bulunmasına rağmen herhangi bir vatandaşlığı olmayan 450'den fazla kişi yaşıyor.

AA

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Dostça Bir Tavsiye
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Dostça Bir Tavsiye
Dostça Bir Tavsiye Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close