İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:18 İmsak04:43 Güneş06:15 İşrak06:55 Öğle13:09 İkindi16:52 Akşam19:51
Hava - Hava durumuAçık 21°C Nem %48
Türkçe
8 Şevval 1445 16 Nisan 2024 Salı
8 Şevval 1445
Akşam
19:51
Yatsı
21:18
İmsak
04:43
Güneş
06:15
İşrak
06:55
Öğle
13:09
İkindi
16:52
Giriş Yap

Sanayiciler patent yasasını bekliyor

30.03.2012    |
Dünya patent liginde 25’inci sırada olan Türkiye’de Ar-Ge Merkezi yetkisi almış 83 şirketin 27’si şimdiye kadar hiç patent başvurusu yapmadı.
Bir patent kuruluşunun Yönetim Kurulu Başkanı olan Kemal Yamankaradeniz, “Bu kadar desteğe rağmen patent başvurusu çok az. Türkiye’de patent konusunda sistematik çalışma yok” dedi ve çok önemli bir diğer soruna, patent koruması konusundaki yasal boşluğa işaret etti. Patent ihlallerine karşı ceza davası açılmasına imkan verecek torba yasanın Sanayi Bakanlığı’nda olduğunu belirten Yamankaradeniz, “Patentinizi koruyamıyorsunuz, bu işdünyasında güvensizlik yaratıyor. İşdünyası 3 yıldır patent ihlallerine karşı ceza davası açmaya imkan verecek yasayı bekliyor” dedi.
Anayasa Mahkemesi kararı ile patentle ilgili taklitlerde ceza uygulamasının kanun hükmünde kararname ile bugün için mümkün olmadığını vurgulayan Yamankaradeniz yeni torba yasa ile ceza davası açma imkanının yeniden getirileceğini, 3 yıldır var olan boşluğun giderilmesi için gerekli yasa taslağının Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı tarafından Sanayi Bakanlığı’na sunulduğunu söyledi.
Yamankaradeniz, yasa sonrasında patent başvurularında yüzde 30 ila 40’lık artış olacağı öngörüsünde bulundu. Türkiye’de 83 Ar-Ge merkezi bulunduğunu, 2011 sonu itibarıyla 27 tanesinin hiç patent başvurusu yapmadığını, 21’inin ise sadece 1 tane patent için başvuruda bulunduğunu anlatan Yamankaradeniz, “Arçelik, Vestel, Eczacıbaşı gibi şirketlerin Ar-Ge merkezlerinin ise etkin biçimde çalışarak 25’in üzerinde patent başvurusu var. Yerli patent müracaatlarına baktığınızda 7 bin tane.
Yabancılarla birlikte 13 bin adete çıkıyor 2011 sonu itibarıyla. Bu kadar destek veriliyor, neden bir sonuca ulaşamıyoruz, bunu incelemek gerekiyor” diye konuştu. Patent konusunda şirketlere hedeflerini baştan belirlemelerini ve Ar-Ge merkezlerinin bu hedeflere ulaşmasını yönetebilmek için performans kriterleri koymalarını tavsiye eden Yamankaradeniz, “Verilen destekler perspektifinde değerlendirildiğinde Ar-Ge çalışmalarının sonuçları yeterli seviyede değil. Bütün gelişmiş ülkelerde bu çalışmalar belirli bir sistematik içinde yapılıyor.
Örneğin Ar-Ge’de çalışan bir mühendisin yılda en az 1 tane patente dönüşebilecek ürün geliştirmesi isteniyor. Oysa Türkiye’de Ar-Ge çalışanlarının performans kriteri yok. Aksi halde işaret ettiğim 27 Ar-Ge merkezinde olduğu gibi 50 mühendis çalışır ama o şirketten 1 tane bile patent başvurusu çıkmaz. Bu işi sanatçı mantığı ile yapmak çok doğru değil” diye konuştu. Sanayi Bakanlığı’nın Ar-Ge desteklerinde bir sorgulamaya girmeye başladığını belirten Yamankaradeniz, bu paralelde geçen yılın sonu itibarıyla bazı Ar-Ge merkezlerinin belgesinin geri alındığı bilgisini verdi. Yamankaradeniz şirketleri uyararak, “Hedef koymayan, patent üretemeyen Ar-Ge merkezlerinin belgeleri dondurulacak. İçi boş, sonuç üretemeyen merkezlerin sistematik bir çalışmaya girmesi gerekir” dedi.
Akademisyenler şahsi başvuru yapamayacak
Patentin şirketlerin geleceğe yaptıkları bir yatırım olduğunu, geleceğe yönelik teknoloji ve tasarımlarını patentle koruma altına aldıklarını vurgulayan Yamankaradeniz, halen Sanayi Bakanlığı’nda olan torba yasa ile 3 yıldır ceza davası ile korunamayan patentler için hayati bazı kuralların getirileceğini söyledi. Torba yasa ile mecliste kadük olan toplam 500 maddelik 4 ayrı yasanın en kritik maddelerinin yürürlüğe gireceğini belirten Yamankaradeniz, bu kapsamda artık patent korumada ceza davası açılabileceğini, akademisyenlerin şahsi başvuru  yapamayacaklarını, üniversiteleri adına patent başvurusu yapacaklarını söyledi.
Dünya Gazetesi
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Okudukça
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Okudukça
Okudukça Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close