İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:24 Güneş06:00 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02 Yatsı21:32
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 17°C Nem %87
Türkçe
17 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
17 Şevval 1445
İmsak
04:24
Güneş
06:00
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
Giriş Yap

Sera gazı 6 derece ısıtacak

11.07.2012    |
Sera gazı salınımının bu şekilde devam etmesi halinde önümüzdeki 100 yıl içerisinde atmosferdeki ortalama sıcaklığın 6 derece kadar artacağını belirten Prof. Dr. Oppenheimer, "Bu, felaket demek" dedi.
Dünyanın her yerinden gelen 500'den fazla akademisyen küresel ısınmayı İstanbul'da masaya yatırdı.
Uluslararası bir konferans olan 'Global Conference on Global Warming' TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer'in başkanlığında 8-12 Temmuz 2012 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
Konferansın katılımcıları arasında 2007 yılında Nobel barış ödülüne layık görülen Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Oppenheimer da var.
Atmosferde sera gazlarının giderek arttığına işaret eden Oppenheimer, "Sera gazları arttıkça dünyanın sıcaklığı da artıyor. Mevcut kullanılan teknoloji de sera gazlarının artmasına neden oluyor. Sera gazlarını azaltmadığımız sürece durum daha da kötüye gidecek" diye konuştu.
Oppenheimer, üretim çağına geçtiğimiz son 100 yılda atmosferde ortalama sıcaklığını 1 derece arttığını söyledi ve ekledi: "Ancak böyle devam etmesi halinde önümüzdeki 100 yıl içinde ortalama sıcaklığın 6 derece daha artması bekleniyor. Bu, çok büyük felaketin olacağı anlamına geliyor. Hiçbirimizin yaşayamayacağı bir dünya olacak."
Beklenilen senaryonun gerçekleşmesi durumunda yaşanacak olumsuzlukları sıralayan Oppenheimer sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Rusya'da olduğu gibi deniz seviyesi yükselecek ve su baskınları yaşanacak. Ormanlar yok olacak. Hava sıcaklığımilyonlarca yıl görülmediği seviyeye ulaşacak. Şu an 20 yılda bir yaşanan aşırı sıcaklıkların önümüzdeki dönemlerde her 5 yılda bir ya da her yıl yaşanması söz konusu olacak. Kaynakların kıt hale gelmesi ülkeleri daha çok savaşlara yönlendirecek. Birçok bölgede su kıtlığı yaşanacak. Bu nedenle kuru bölgelerin daha da kuraklaşmasını, sulak alanların daha da sulak hale geleceğini bekliyoruz.
ABD'nin bazı bölgeleri, Meksika'nın bazı bölgeleri, Hindistan, Akdeniz bölgesi ve Türkiye'nin bazı kısımları risk bölgeleri arasında. Bu bölgelerin aşırı derece kuraklaşmasını bekleyebiliriz." Prof. Oppenheimer, atmosferde biriken sera gazına bakarak geri dönüşümü olmayan yola girdiğimizi ancak buna rağmen halen yapılacak çok şey olduğunu anımsattı. Oppenheimer, "Edindiğimiz tecrübe bunu değiştirebilecek nitelikte. Eğer şimdiden engelleyici bir şeylere başlarsak ileride bu cehennemi önleyebiliriz. En azından en kötünün yaşanmamasını sağlayabiliriz. Tabii ki dünyayı soğutmamızmümkün değil ama atmosfere vereceğimiz zararları azaltıp en azından felaketi önleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Dünyayı en çok kirleten ülkeler 
Birçok Avrupa ülkesinin sera gazı salınımı konusunda önemli çalışmalar yaptığına işaret eden Prof. Dr. Oppenheimer "Sera gazının azaltılmasına yönelik bölgesel çalışmalar var. Örneğin Avrupa'da olduğu gibi. Buna rağmen Çin, Hindistan ve Brezilya şu an atmosfere en fazla sera gaza yayan ülkeler. Dünyayı bunlar kirletiyor" diye konuştu.
Deprem ve kuraklık öncelikli
Türkiye'de doğal afet riski açısından depremlerin ve kuraklığın ön plana çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Oppenheimer, "Bu iki konuTürkiye'nin öncelikli problemleri" dedi.Oppenheimer "Depremle küresel ısınma arasında ilişki var mı" sorusuna açıklık getirdi. Depremler ve küresel iklim değişikliği arasında bir ilişkinin söz konusu olmadığını ifade eden Oppenheimer, "Sadece çok büyük buz tabakalarının, olduğu yerlerde yer sarsıntısı yarattığını söyleyebiliriz. Ancak bu genel bir şey değil.Öte yandan örneğin Türkiye için bunu söylemek imkansız" diye konuştu.
BUGÜN GAZETESİ 
 
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close