İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:28 Güneş06:03 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:00 Yatsı21:29
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %61
Türkçe
15 Şevval 1445 24 Nisan 2024 Çarşamba
15 Şevval 1445
İmsak
04:28
Güneş
06:03
İşrak
06:43
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:00
Yatsı
21:29
Giriş Yap

e-atık dağıyla 8 Mısır piramidi inşa edilebilir

04.02.2014    |

2012’de toplamda 48.9 milyon ton elektronik atık ürettik. Bu oranın 2017’de 65.4 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Elektronik atık dağıyla sekiz Mısır piramidi yapmak üzereyiz

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan verilere göre, 2017 yılında dünya genelindeki elektronik atıklar 2012 seviyesinin yüzde 33 üzerine çıkarak, 65.4 milyon tona ulaşacak. Bu oran, sekiz büyük Mısır piramidi hacmine denk geliyor.

BM raporu, E-Atık Sorunu Çözme Girişimi (StEP) tarafından gerçekleştirilen interaktif online dünya haritasını temel alıyor. Ülkelerin e_atık üretimine  yer veren haritaya göre, e-atık üretiminin en yüksek olduğu ülke ABD. İkinci sırada ise Çin geliyor.

Rapor, özellikle e-atıkların geri dönüşümünün çok büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Bunun başlıca iki nedeni var: Birincisi elektronik malzemelerin içerdiği zehirli ağır metallerin çevreye zarar vermesi; ikincisi ise birçok değerli yan parçanın yeniden kullanılabilir olması. 

Rapora göre, e-atıkların geri dönüşümü çok önemli iş fırsatları sunuyor. Dolayısıyla raporda yer verilen online e-atık haritası; hükümetleri, sanayiyi ve diğer organizasyonları e-atık yönetimi konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.  Hedef başarılı bir e-atık yönetiminin yollarını göstermek ve kullanılmayan cep telefonları, laptop, televizyon ve bilgisayar monitörlerinin geri dönüşümünü sağlamak.

Rapora göre dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, elektronik ürünlerde kullanılan malzemelerin dikkatsiz yönetiminin engellenmesi. LED lambalarda kullanılan gazlar; devre kartlarındaki altın, gümüş ve alüminyum gibi değerleri metallarin  ayrıştırılması için kullanılan asitler bunların başında geliyor. Çin, Hindistan ve Afrika’da, bu metallerin ayrıştırılmasında kullanılan yöntemler, çalışanlara ve çevreye zarar verebiliyor.

Oysa, e-atıklar, gelişmekte olan ülke vatandaşları ve KOBİ'leri için önemli iş fırsatları sunabilir.

Rapora göre, kullanılmış elektronik ürünlere ikinci bir yaşam şansı vermek ve bu ürünlerin, ihtiyacı olan insanlar tarafından uygun fiyata satın alınmasını sağlamak her iki taraf için de kazan-kazan durumu oluşturacak. Bunu sağlamak için, gelişmekte olan ülkelere gönderilen ürünlerin çalışır durumda olması yeterli.

Raporda yer alan veriler ise şöyle:

- Dünya genelinde her bir kişi 2012 yılında ortalama yedi kilo e-atık üretti. Bu toplamda 

48.9 milyon tona denk geliyor.

- E-atıkların büyük bir bölümü, düzenlemelerin yetersiz olduğu gelişmekte olan ekonomilere gidiyor.

- E-atık haritasında 184 ülkeye yer veriliyor. 2012 yılında en fazla e-atık üretimi gerçekleştiren ülke, 9.4 milyon tonla ABD olmuş. İkinci sırada 7.3 milyon ton ile Çin geliyor.

- Kişi başına düşen e-atık ortalamasına bakıldığında ise, Katar 63 kilo ile dünya ortalamasını dokuza katlıyor. Kişi başına düşen en az e-atık üretimi ise 680 gram ile Etiyopya ve 210 gram ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti.

- ABD’nin e-atıklarının büyük bir bölümü yasa dışı yollarla Latin Amerika, Çin ve Ortadoğu’ya gidiyor.

- Türkiye’de kişi başına düşen e-atık üretimi 8.83 kilo.

Dünya

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gül Bahçesi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gül Bahçesi
Gül Bahçesi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close