İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 20°C Nem %76
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
Giriş Yap

'HES yapılmayan akarsu kalmayacak'

18.05.2013    |

Türkiye ’de Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile bugüne kadar hidroelektrik santral (HES) projelerinin sayısı 1527’yi buldu. Yapımı tamamlanmış ya da halen inşaat aşamasında olan 477 HES projesi mevcut.

Bu santralların kurulu gücü 23 bin 660 megavat. 1050’sinin inşaatına ise henüz başlanmadı. Kâğıt üzerindeki projelerin toplam kurulu gücü ancak 20 bin megavatı buluyor. HES projelerinin yüzde 71’i, çevre için en önemli unsurlardan biri olan Çevre Etki Değerlendirmesi’nden (ÇED) muaf tutuluyor. 

WWF-Türkiye, HES’lerin durumu ile ilgili bir rapor hazırladı. HES’lerle ilgili merak edilen konulara 10 soruyla açıklık getirdi. Kitapçıkta DSİ’nin faaliyet raporlarında yer alan bilgilere de yer verildi. Türkiye’de Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile akarsuların kullanım hakkı özel şirketlere verildi. Raporda ele alınan planlara göre de üzerinde HES yapılmayan tek bir akarsu kalmayacak. 

Tahribat inşaatla başlıyor 

Raporda ‘boşa akmasın’ denilen nehirlerin ‘su kütlesi taşıyan akarsu’ olmanın ötesinde, canlı ve cansız varlıklarla bir bütün oluşturan ekosistem olduğu, içinde bulunduğu coğrafyaya hayat verdiği, ‘HES ya da baraj yapılmıyorsa suyun boşa aktığı’ kanısının yanlış olduğu anlatılıyor. 
Rapora göre HES’ler inşaat ve işletme aşamasında zararlar veriyor: 
İnşaat aşamasında dik yamaçlar tahrip ediliyor. Ağaç kesimleri erozyona neden oluyor. Açık iletim kanalları, borular ve yeni açılan yollar yaban hayatının geçişini engelliyor. Hafriyat dere yataklarına dökülüyor. Açığa çıkan toz yaprakların fotosentezini engelliyor. İşletme aşamasında kullanılan su nedeniyle akarsuyun yapısı değişiyor. Suyun sıcaklığı değişiyor. Sudaki oksijen düşüyor. Tüm bunlar ise sucul canlıların yok olmasına neden oluyor. 

Rüzgâr, güneş, biyokütle, hidrolik, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının eşzamanlı büyümesiyle artan enerji ihtiyacının karşılanacağı bölüm ise raporun en önemli bölümlerinden birini oluşturuyor.

Radikal
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close