İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İşrak06:49 Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 13°C Nem %93
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
Giriş Yap

Yaşlılık 65'e çıktı 60 artık genç yaşlı

31.08.2012    |
Ortalama yaşam süresi her geçen yıl uzayan Türk halkına "yaş" ayarı geliyor. Yaşlı nüfusunun artması ile ömür süresinin uzamasına yönelik araştırmalara paralel olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da "yaşlılık yaşı"nı yeniden belirlemek için çalışma başlattı.
Artık Türk nüfusu için 60 yaş, yaşlı kabul edilmeyecek. Yaşlılık yaşı 65'e çekilecek. Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen planlamada, özellikle Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği yaşlılık sınırı ile Türkiye'de gerçekleştirilen nüfus araştırmaları baz alınıyor. DSÖ, yaşlılık yaşını "65" olarak tanımlıyor. Türkiye'de emeklilik de dahil olmak üzere pek çok alanda bu yaş sınır kabul edilse de, araştırmalar, bazı uygulamalar ve çeşitli literatür tanımlamalarında uzun yıllardır yaşlılığın sınırı "60" yaş olarak çiziliyor. Öncelikle yaşanan kavram çatışmasına netlik kazandırmak ve yaşlılığın tanımını daha açık bir düzleme kavuşturmak için başlatılan uygulamada, 60 yaş olarak bilinen yaşlılık sınırı 65'e çekilecek. Bunun temel dayanağını Türk halkının son 5 yılda ortalama 3 yıl uzayan yaşam süresi oluşturuyor. Yaşlılığı tanımlayan sürenin 65 yaşa çekilmesi başta çeşitli istatistiksel çalışmalar, TÜİK gibi kurumların yaptığı araştırmalar ile literatürde kullanılan tanımlamaları etkileyecek. 
DSÖ DE "65" DİYOR 
Düzenlemenin vatandaşlara doğrudan yansıması ise Aile Bakanlığı'nın yaşlılara yönelik yürüttüğü uygulamalarda hissedilecek. Yaşlıların huzurevleri ile bakım merkezlerine kabulünde aranan 60 yaş ve üstü sınırının da bu düzenleme sonrasında değişme ihtimali bulunuyor. Yaşlılık kavramı genel olarak aile döngüsünün 8'inci evresine denk geliyor. Toplumda kimlere "yaşlı" denildiği, kültürel yapıya ve zamana göre farklılık gösterebiliyor. DSÖ, yaşlılık yaşını 65 olarak tanımlarken, 60 grubunu "genç yaşlı" olarak kabul ediyor. 75 ve sonrası ileri yaşlılığın, 90 ise ihtiyarlığın başlangıcı olarak gösteriliyor. 
Sabah

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Dua Vakti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Dua Vakti
Dua Vakti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close