İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49 Öğle13:08
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %85
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Giriş Yap

Hububat ve et fiyatlarında manipülasyona göz yumulmasın

31.08.2012    |
ABD tarımı 1956'dan bu yana en büyük kuraklığı yaşıyor. Mısır tarlalarının yüzde 17'si, soya fasulyesi tarlalarının yüzde19'u, saman tarlalarının yüzde 23'ü ve hayvan otlaklarının yüzde 34'ü bu kuraklıktan etkileniyor.
Kuraklık nedeniyle mısır fiyatları son bir ayda yüzde 60, soya fasulyesi fiyatları yüzde 35 yükseldi. Fakat fiyatlar yine de 2008'deki gıda fiyatlarının seviyesine ulaşmadı. Soya fasulyesi hâlâ 2008'deki fiyatların yüzde 1.9 altında. Mısır fiyatı ise 2008'in yüzde 3.4 üstünde. Pirinç fiyatları 2008'e göre yüzde 42, buğday fiyatları da yüzde 33 aşağıda seyrediyor.
Peki mısır fiyatlarındaki yükselişin asıl nedeni kuraklık mı? Bazı uzmanlara göre, bu artışın nedeni kuraklık değil. Fiyat artışını tetikleyen asıl neden mısırın yakıt olarak kullanılmak üzere etanole dönüştürülmesi oluyor. Çünkü ABD mısırının üçte birinden fazlası hayvan yemi olarak kullanılıyor, sadece yüzde 13'ü ihraç ediliyor.
Ve üretilen mısırın yüzde 40'ından yılda yaklaşık 13.2 milyar galon etanol elde ediliyor. Bu miktar yakıt olarak kullanılıyor. Yine Brezilya da mısırdan etanol üreten en büyük mısır üreticisi ülkeler arasında.
Gelelim mısırdan etanol üretilmesinin olumsuz etkisine... Mısır, dünya gıda arzında önemli bir madde. Hayvan yemi de, tükettiğimiz şeker de hep mısırdan üretiliyor. Mısır arzının yakıt üretmek amacıyla azalması, dünyada enflasyonu, açlığı tırmandırıp, gıda güvenliğini, ekonomik büyümeyi ve politik istikrarı azaltıyor.
Hatta mısırdan elde edilen etanolün yakıt olarak verimi az olduğu için yakıt fiyatlarını da yukarı çektiği ileri sürülüyor. İşte bu nedenle mısırın gıda üretimi dışında yakıt olarak kullanılması pek akılcı bir üretim yöntemi değil. Mısırdan yakıt üretimine son verilmesi gerekiyor.
Gelelim ABD'deki kuraklığın Türkiye'ye etkisine... Türkiye yılda 4.2 milyon ton mısır üretiyor. Mısır fiyatları geçen yıla göre yüzde 7.3 düştü ve ton fiyatı 571 lira oldu. Ama Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tonu 595 liradan mısır alıyor. Ayrıca ton başına 55 lira prim verildiğinden TMO mısırı tonu 650 liraya almış oluyor. Dolar olarak TMO'nun mısır alım fiyatının tonu 357 dolar tutuyor. ABD mısırının ton fiyatı ise FOB 332 dolar civarında bulunuyor.
Peki buğday fiyatları ne durumda? Türkiye'de buğday üretimi yıllık 21.8 milyon tonu buluyor. Bu, iç tüketimin üzerinde olan bir üretim miktarına karşılık geliyor. Ama Türkiye makarna ve bisküvi ihracatı yapmak, yani dahilde işlemek için buğday ithal etmek zorunda kalıyor.
Buğday fiyatları Türkiye'de geçen yıla göre yüzde 13.2 artarak tonu 676 lira oldu. Bunun dolar karşılığı 371 dolar oluyor. ABD buğdayı ise FOB 339 dolar/ton seviyesinde bulunuyor.
Yazının tamamı için:
http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/yasar/2012/08/31/bugday-misir-yem-ve-et-fiyatlarinda-manipulasyona-goz-yumulmasin

Sabah / Süleyman yaşar  

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close