İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 13°C Nem %93
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

Türk tarımı için 2050 simülasyonu

28.02.2017    |

FAO’nun 2050’de gıda ihtiyacının bugünkünden yüzde 60 fazla olacağı öngörüsü, bilim insanlarını harekete geçirdi. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, tarım alanlarının daha verimli kullanılması için simülasyon hazırlıyor...

Küresel iklim değişikliğinin tüm dünyanın tarımsal alanlarını ve ürünlerini tehdit etmesi, pek çok bilim insanı gibi ülkemizdeki bilim insanlarını da düşündürüyor. İklim değişikliğinin 2030 ve 2050 yıllarındaki olumsuz etkilerini ortaya koyarak, hem çiftçileri hem de yetkilileri bilgilendirmek isteyen Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’nin ilk tarım simülasyonunu hazırlamaya başladı.

Prof. Dr. Gökhan Özertan, rtan dünya nüfusuyla birlikte daha fazla et ve süt ürünü talep edileceğini vurgulayarak, şu tespitlerde bulundu:

“Dünya genelinde ekilebilir arazileri genişletmek de mümkün olmadığından üretim üzerinde baskı artacak. Kullanılabilir su miktarı da azalmakta. Dünya genelindeki iklim değişikliğiyle, ısının ve kuraklığın artmasıyla Sahra Altı Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya’daki üretim çok olumsuz etkilenecek. İklim değişikliğinin Türkiye’deki üretime etkisini dünyaya benzer şekilde olumsuz olması bekleniyor. Türkiye’de en çok ekilen ürünler olan buğday, mısır, arpa ve ayçiçeğini inceliyoruz.

TÜİK’in yayımladığı verilerle 2030 ve 2050 yıllarındaki tarımsal üretimi etkileyecek temel iklim verilerinin simülasyonunu gerçekleştirmek istiyoruz. Çeşitli iklim modelleri ile 2030 ve 2050’de Türkiye’de iklim değişkenlerinin değerlerinin öngörüsünü elde ediyoruz. Su talebini de düşünerek kurduğumuz Genel Denge Modeli ile gelecekte dört ürün hangi miktarda üretilecek sorusunun cevabını arayacağız. Veriler, Türkiye’nin uzun dönemli tarım politikasına katkı sağlayacak.”

Milliyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close