İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %80
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
Giriş Yap

Yükseköğretimde gelecek dönem beklentileri

28.12.2018    |

Özellikle birkaç sene içinde yükseköğretimde ufuk daha da genişleyebilir. Sınıflar aktif öğrenmeye imkân verecek, disiplinlerarası çalışmalar çoğalabilir. Geleceği bu trendlerin şekillendirmesi bekleniyor:

ÜNİVERSİTELER İNOVASYONU DAHA ÇOK KUCAKLAYACAK

Yükseköğretim kurumları şu anda da etkilerini hissettiğimiz büyük bir değişim yaşıyor. Artık kampuslarının dışındaki dünyaya daha çok erişiyor, girişimciler için seralara dönüşüyorlar. Kurulan merkezlerde ‘start-up’ şirketler doğuyor, üretim yapıyor ve yeni fikirlerin filizlenmesinin önü açılıyor. Ancak bu adımlar şimdilik kampuslarda belli bölgelerde, sınırlı sayıda kişinin faydalandığı bir yapıda.

Önümüzdeki 5-10 yılda ise üniversite müfredatlarında inovasyona daha çok yer ayrılacak. Yeni fikirlerin gelişmesinin önündeki bariyerler kalkacak. Sadece öğrenciler değil, akademisyenler de buna göre bir yaklaşım benimseyecek.

SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ARTACAK

Akademik araştırma ve projeler, üniversitelerin maddi olarak altından kalkmakta zorlanacağı yükler getirebiliyor. Sektörle üniversiteler arasındaki işbirliği önümüzdeki 10 yılda, daha önce hiç olmadığı bir düzeye gelecek. Şirketler, kampuslarda yerini daha fazla alacak, maddi ve uzman desteği sağlayacak. Bu da yükseköğretim kurumlarının yükünü hafifletecek. Şirket ve üniversiteler arasındaki ortak projelerde görev alan gençler, kendilerinden tam olarak hangi becerilerin beklendiğini daha açık şekilde anlayacak. Sadece ulusal değil, uluslararası boyutlarda endüstri-akademi işbirliği vazgeçilmez olacak.

AÇIK EĞİTİM KAYNAKLARIYLA HERKESE ULAŞILACAK

ABD’deki bir araştırmaya göre, 2018’de bir lisans öğrencisinin ders kaynakları için yaptığı harcama yılda 1.220 doları buluyor. 2014 istatistikleri ise her 10 öğrenciden yaklaşık yedisinin pahalılık nedeniyle ders kitaplarını edinemediğini gösteriyor. Dünyanın her yerinde milyonlarca öğrenci benzer problemlerle karşı karşıya. ABD’de birçok üniversite, “Kaliteli eğitim materyalleri herkesin ücretsiz kullanımına açık olmalı” yaklaşımıyla açık eğitim kaynaklarını çevrimiçi sunuyor.

DİSİPLİNLERARASI ÇALIŞMALAR YÜKSELECEK

Çok disiplinli programlar, dünyanın her yerinde revaçta. Ama bu daha başlangıç. Sadece lisansüstünde değil, lisansta da bu trend beş yıl içerisinde daha da su yüzüne çıkacak.

SINIFLARA AKTİF ÖĞRENME DOKUNUŞU ÇOĞALACAK

Üniversiteler, son yıllarda dijital ekipmanların etkili kullanımıyla aktif öğrenmeye imkân tanıyan sınıflar üzerinde çalışıyor. Sınıflarda güçlü kablosuz ağlar, geniş ekranlar ve 3 boyutlu hologramları daha fazla görüyoruz. Eğitim ortamları öğrenciler arasında iletişime izin veren sosyal ortamlara dönüşüyor, bir arada problemlere çözüm bulmasına destek olacak fiziki görünümlere kavuşuyor. Araştırmalar aktif öğrenmenin, öğrenmek için en etkili yol olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Sınıflarda öğrencilere esneklik sunabilmek aktif öğrenme için çok önemli. Önümüzdeki bir-iki yılda bu trend dünyada birçok üniversitenin sınıfından içeri girerek, aktif öğrenmeye izin veren fiziki düzenlemeleri de beraberinde getirecek.

Georgetown Üniversitesi’nin analizine göre ABD’de 2020’de 165 milyon iş ortaya çıkacak. Üniversitelerin, bugün ve gelecekte iş dünyasının gençlerden hangi becerileri beklediği konusunda daha dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Bugün iş dünyası ‘T-tipi’ denilen, bir alanda derinlemesine bilgi ve beceri sahibi, fakat diğer konularda da yeterince donanım kazanmış gençler arıyor. Üniversitelerin, sektörün bu beklentileri ve geleceğin dünyasına nasıl yanıt vereceği önümüzdeki bir-iki yıl içinde daha da kritik bir hale gelecek.

Hürriyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bir Haberimiz Var
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bir Haberimiz Var
Bir Haberimiz Var Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close